Hackathon-tävlingen Venture with Air lockade bidrag från fyra kontinenter – vinnarlagets lösning optimerar inomhusmiljön och uppvärmningskostnaderna

I september–november efterlyste Helsingfors universitet och Slush lösningar på städernas problem med luftföroreningar genom tävlingen Venture with Air. Första platsen och 20 000 euro gick till Airfloow, vars program optimerar inomhusmiljön och uppvärmningskostnaderna.

Bidrag till tävlingen skickades från fyra olika kontinenter, från totalt 12 olika länder. Bland de tiotals bidragen valdes åtta till finalen. Tävlingens internationella jury var särskilt imponerad av den breda skala som tävlingsbidragen representerade och av de affärsmöjligheter som lösningarna för med sig och som gynnar såväl privatpersoner som städernas myndigheter.

Vinnarlagets trumfkort var att lösningen är kommersiellt skalbar och att den har potential att på ett betydande sätt påverka en internationell utmaning, alltså byggnaders inomhusmiljö och energiförbrukning.

Första platsen och prissumman på 20 000 euro i hackathon-tävlingen Venture with Air gick till Airfloow från Portugal. Andra plats respektive tredje plats kneps av CompAir och Purify. Deras tävlingsbidrag främjar miljövänlig stadsplanering och renar luften genom att jonisera föroreningar. Även dessa lösningar fick beröm från domarna.

Alla finalbidrag höll mycket hög nivå.

– Alla finalbidrag höll mycket hög nivå, men dessa tre lag stack ut med sina tekniskt högklassiga och skalbara tillämpningar. Domarna var särskilt imponerade av vinnarbidraget, som är ett svar på en betydande global utmaning. Efterfrågan på denna typ av lösningar kommer troligen bara att växa i takt med att pandemier blir vanligare och vi börjar fästa allt större vikt vid byggnadernas inomhusmiljöer, summerar Jari Strandman som är vd för Helsinki Innovation Services vid Helsingfors universitet.

Tävlingen var ett samarbete mellan Helsinki Innovation Services vid Helsingfors universitet och teknikevenemanget Slush samt Helsingfors stad, YIT och Meteorologiska institutet. I tävlingen efterlystes idéer för att förbättra stadsmiljöers livsduglighet och ekologiska hållbarhet. Deltagarna använde sig av data om luftkvaliteten som hade samlats in med universitetets MegaSense-sensorer och tog utgående från dessa data fram enhetliga, tekniskt genomförbara idéer med marknadspotential.

– Vi var mycket imponerade av hur mångsidiga tävlingsbidragen var. Genom att använda två olika källor för data om luftkvalitet utvecklade tävlingsdeltagarna tjänster för till exempel konsumenter, stadsplanerare, reklambyråer samt lokala företag. Vi uppfattar de inlämnade arbetena som goda exempel på den potential som finns i samarbete mellan akademisk forskning och uppstartsföretag, säger professor Sasu Tarkoma som är prefekt vid Avdelningen för datavetenskap vid Helsingfors universitet och leder programmet MegaSense.

Flera av projekten hade också en tydligt utstakad väg för kommersialisering, vilket var ett centralt kriterium vid bedömningen.

Även vd:n för Slush Miika Huttunen är nöjd med tävlingsbidragen.

– Många av dem skulle man kunna tillämpa i praktiken så gott som direkt. Flera av projekten hade också en tydligt utstakad väg för kommersialisering, vilket var ett centralt kriterium vid bedömningen. Projekt och företag med stark positiv inverkan på hälsan och klimatet samt lovande kommersialiseringspotential är exakt vad Slush är ute efter, säger Huttunen.

Domarna i tävlingen var investerare och experter inom miljö- och klimatteknikbranschen: Hampus Jakobsson, delägare i Pale Blue Dot; Inka Mero, Voima Ventures grundare och vd; Mark Goldberg, delägare i Index Ventures; Marja-Leena Rinkineva, näringslivsdirektör vid Helsingfors stad; Edward Haeggström, professor vid Helsingfors universitet och Nanoform Finlands grundare och vd; Anders Stenbäck, utvecklingsdirektör vid YIT; Maija Palmer, teknikreporter vid Sifted; Vicki Peng, Omega Venture Partners investerare och Miika Huttunen, Slushs vd.

Finalistbidragen finns till påseende på adressen venturewithair.com/works. 

Ytterligare information

Jari Strandman, Verkställande direktör, Helsingfors universitet/Helsinki Innovation Services
+358 40 700 6968, jari.strandman@helsinki.fi

Tävlingens webbplats:

www.venturewithair.com

Läs också (på engelska): 

MegaSense helps avoid air pol­lu­tion