Det finländska teamet består av professor Alf Norkko, marinbiolog Joanna Norkko och upptäcktsresande Patrick ”Pata” Degerman. Under expeditionen kommer trion att dokumentera hurdan effekt klimatförändringen har på Sydpolens ekosystem och sprida sitt material i realtid från Sydpolen. Teamet kommer bl.a. att samarbeta med BBC Earth.
Från vänster: Upptäcktsresande och fotograf Patrick Degerman, marinbiolog Joanna Norkko och professor Alf Norkko. Foto: Iain MAcDonald
Sex veckor i tält på isen
Den finländska truppen är en del av en större expeditionsgrupp som leds av Nya Zeelands institut för vatten- och atmosfärsforskning, NIWA. I slutet av oktober flyger hela expeditionen från Nya Zeeland till forskningsstationen Scott base som finns på Rossön (Ross Island) på norrsidan av Antarktis. Från Scottbasen reser de ytterligare 100 km över isen får att nå slutdestinationen där själva dykarbetet kommer att ske. Under den sex veckor långa dykexpeditionen bor forskarna i tält på isen, trots att temperaturen kan sjunk till 40 minusgrader.
Det finländska teamet ansvarar för expeditionens bild- och videomaterialsinsamling, både i vanligt format och för Virtual Reality-upplevelser.
– Vi vill öka medvetenheten om det unika och känsliga ekosystem som finns under isen vid Sydpolen. Samtidigt vill vi också lyfta fram vilka effekter klimatförändringen överlag kan ha för hela planetens ekosystem, säger Alf Norkko.
Antarktis och den antarktiska oceanen som omger Sydpolen är centrala för hur jordens hav, klimat och planetens biologiska mångfald samspelar med varandra.
Av säkerhetsskäl dyker man alltid i par. I expeditionen deltar två dykpar - när det ena paret kommer upp på isen, dyker det andra ner. Ett dyk pågår i 40 minuter och utrustningen dykaren tar med sig under ytan väger ca 100 kilo. Bild: Vera Schoultz.
Följ med teamet till Sydpolen
För de flesta av oss är Sydpolen en otillgänglig plats. Forskarna vill därför ge fler människor chansen att uppleva Sydpolen och dess natur. Alf Norkko vill särskilt nå ut till yngre generationer med materialet de samlar in.
– De är ju de som ska fortsätta vårt arbete, säger han.
– Vi vill också ge alla möjlighet att följa en äkta forskningsexpedition under sex veckor. Publiken kan se hel processen från planeringen till fältarbetet på isen, berättar Joanna Norkko.
Under expeditionen kommer Joanna Norkko att arbeta i laboratoriet och att ansvara för det finländska teamets kommunikation på expeditionens Facebooksida Science under the Ice.
För Pata Degerman är höstens expedition hans sjunde resa till Antarktis. Tidigare har han bestigit flera berg där och namngett tre: Mount Sisu år 1997, Mount Finland 2006 och Mount Suomi tidigare i år, 2017.
– Den här resan ska jag koncentrera mig på att dokumentera forskningen både med vanliga kameror och VR-kameror, säger han.
– Och så är det skönt att jag den här gången inte behöver ansvara för packningen. Den kommer att skötas av våra kolleger i Nya Zeeland.
Pata Degermans suck av lättnad är förståelig när man tittar på vad expeditionen ska ha med sig. Bara dokumentationsutrustningen i sig är omfattande: 32 kameror, 3 drönare, en fjärrstyrd ubåt, fem Virtual Reality-kameror och otaliga batterier behövs för att fånga den sex veckor långa expeditionen på video och bild.
- Och mycket mat. I så kalla förhållanden måste var och en av oss äta ungefär 1 kilo om dagen, säger Degerman.
Följ expeditionen, Alf, Joanna och Pata på Science under the ice och:
@pataexplorer
@JoannaNorkko
@anorkko
Läs också Svenska Yles intervju med Joanna och Alf några dagar före avfärd.