Den genomsnittliga konsumtionen av rött och processat kött bland män är betydligt högre än rekommendationerna och den motsvarande konsumtionen bland kvinnor. Baljväxter lämpar sig väl för att ersätta kött på grund av sitt goda näringsinnehåll, men de innehåller inte naturligt vitamin B12, som finns i animaliska livsmedel. Syftet med Papumies-studien var att undersöka hur ett utbyte av rött och processat kött mot baljväxter som trivs i finländska förhållanden påverkade hälsan och nivåerna av kritiska näringsämnen hos män.
I studien delades 102 män i arbetsför ålder in i två grupper. Den ena gruppen åt 760 gram rött och processat kött per vecka i sex veckors tid, vilket motsvarar den genomsnittliga konsumtionen hos män. Detta täckte 25 procent av det totala proteinintaget.
Den andra gruppen åt rikligt med livsmedel baserade på ärter och bondbönor under samma tid, vilket utgjorde 20 procent av deras totala proteinintag. Utöver det åt de 200 gram rött och processat kött per vecka, vilket täckte 5 procent av det totala proteinintaget. Detta motsvarar den maximala mängden rött kött enligt rekommendationen för planetarisk kost.
I övrigt fortsatte deltagarna äta som vanligt, men utan att konsumera mer rött eller processat kött eller baljväxter än vad som ingick i studien. Som rött kött betraktades nöt- och griskött, och som processat kött korv och charkuterier av dessa köttslag.
Under studien gick de män som vid sidan om kött åt mycket livsmedel baserade på ärter och bondbönor ner i vikt med i genomsnitt ett kilo. De som endast åt kött gick ner endast 300 gram. Resultaten visar att en ökad konsumtion av baljväxter och minskad konsumtion av rött och processat kött minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes och kan främja viktkontroll.
Den positiva förändringen av kolesterolhalten i blodet hos dem som åt mer baljväxter var väntad, eftersom kvaliteten på fettet i kosten var bättre. Däremot överraskades forskarna av viktnedgången.
– Under ett försök övervakar deltagarna ofta sin kost noggrannare, vilket kan bidra till viktminskningen. I den här studien gick baljgruppen betydligt mer ner i vikt än köttgruppen, även om studien var rätt kortvarig. Vi uppmuntrade inte deltagarna att gå ner i vikt, utan bad dem fortsätta äta som vanligt, med undantag för den kost som ingick i studien, berättar Anne-Maria Pajari, professor i molekylär näringslära vid Agrikultur-fortsvetenskapliga fakulteten.
Att delvis ersätta kött påverkar inte intaget av viktiga näringsämnen
Den mindre mängden rött kött minskade intaget av B12-vitamin i baljväxtgruppen. Den mängd B12-vitamin som togs upp av kroppen låg dock fortfarande på en säker nivå vid slutet av studien. Järnintaget från maten var högre i baljväxtgruppen, medan inga skillnader i jodintaget observerades mellan grupperna.
– På kort sikt påverkades inte läget avseende kritiska näringsämnen i baljväxtgruppen. Det berodde på att inga livsmedel fasades ut helt, utan att kosten fortfarande var blandad. Forskning behövs dock om vilka effekter en övergång till växtbetonad kost har på näringsstatusen särskilt hos sårbara befolkningsgrupper som barn och äldre, påpekar Pajari.
Enligt Anne-Maria Pajari lyckades deltagarna i baljväxtgruppen hålla sin diet väl, trots att mängden baljväxter var högre och mängden rött kött lägre än i näringsrekommendationerna.
De baljväxtprodukter vi delade ut gick att tillreda snabbt, varmed de var lätta att använda. Vi delade också recept för att göra matlagningen enklare. På basis av våra observationer tror jag att en måttlig förändring mot en hållbarare kost med ärter, bönor och linser är möjlig för de flesta av oss, säger Pajari.
Papumies-studien genomfördes som en del av det snart avslutade mångvetenskapliga projektet
Originalartikel:
Sari Bäck, Essi Päivärinta, Tiina Pellinen, Suvi T. Itkonen, Mikko Lehtovirta, Maijaliisa Erkkola, Niina E. Kaartinen, Satu Männistö, Anne-Maria Pajari.