Syftet med studien MIRA2 som genomfördes vid Helsingfors universitet var att studera benmetabolismen och upptaget av näringsämnen som kalcium, D-vitamin och protein, som är kritiska för skelettet. I studien deltog barn i åldern 2–7 år från Helsingfors och deras vårdnadshavare som åt vegansk, vegetarisk eller blandad kost.
De veganer som deltog i studien följde nästan undantagslöst rekommendationerna för kosttillskott och berikade livsmedel, och deras intag av D-vitamin och kalcium var i genomsnitt tillräckligt. Intaget av D-vitamin hos de barn som åt vegansk kost var högre än hos de barn som åt blandkost eller vegetarisk kost på grund av aktivare intag och högre doser av D-vitamintillskott. Även de uppmätta koncentrationerna av D-vitamin i blodet var i genomsnitt tillräckliga i alla kostgrupper.
Studien visade att de mer växtbaserade kosterna – det vill säga de veganska och vegetariska – var förknippade med högre koncentrationer av markörer för bennybildning och bennedbrytning hos vuxna, vilket kan tyda på en snabbare benmetabolism. Hos barnen fanns det ett samband mellan en mer växtbaserad kost och högre koncentrationer av bisköldkörtelhormon i blodet, vilket har kopplats till en aktivare bennedbrytning. Dessa iakttagelser kan tyda på negativa effekter på benhälsan på lång sikt, men den kliniska betydelsen är oklar.
– Kalcium från växtbaserade livsmedel som innehåller naturligt kalcium tas upp ganska dåligt. För att tillgodose intaget av D-vitamin och kalcium och därmed främja benhälsan hos veganer är det viktigt att heltäckande tillsätta D-vitamin och kalcium i växtbaserade alternativ till mejeriprodukter och liknande livsmedel i Finland, framhåller docent Suvi Itkonen vid Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet.
Flera internationella studier har väckt oro över de potentiella negativa effekterna på benhälsan som en vegansk kost kan orsaka. Dessa studier har dock vanligtvis fokuserat på befolkningsgrupper där intaget av D-vitamin är lågt, utbudet av veganprodukter ofta är begränsat och där konsumtionen av berikade livsmedel eller kosttillskott inte är lika utbredd som i Finland.
Vegansk kost kräver omsorgsfull planering särskilt i fråga om barn
Forskarna noterade att proteinintaget var lägre hos veganer och vegetarianer än hos blandkostare, även om det i genomsnitt var tillräckligt. Proteiner består av aminosyror.
– De observerade skillnaderna i benmetabolismen kan möjligtvis förklaras till en del av det faktum att växtprotein upptas sämre och att aminosyrornas sammansättning är en annan i jämförelse med animaliskt protein, men mer forskning behövs. Nästa steg är att undersöka intaget av aminosyror inom MIRA2 och sammansättningen av aminosyror i vegansk kost, säger Itkonen.
Forskningsmaterialet för MIRA2 samlades in i Helsingfors, där utbudet på vegansk daghemsmat och olika veganska livsmedel är brett. De familjer som deltog i studien var väl insatta i rekommendationerna för användningen av kosttillskott och berikade livsmedel.
– Invånarna i huvudstadsregionen lever i en slags ”vegetarisk bubbla” och därför bör det noteras att forskningsresultaten inte är direkt möjliga att tillämpa på befolkningen i andra regioner eller länder, påpekar Itkonen.
De näringsrekommendationer som publicerades hösten 2024 lyfter fram växtbaserad kost, begränsning av köttkonsumtionen och rimlig mjölkkonsumtion. Om något livsmedel utesluts från kosten är det viktigt att ersätta det med näringsmässigt fullgoda alternativ. Besök hos en legitimerad näringsterapeut rekommenderas vid planering av en vegansk kost för barn och unga i växande ålder.
– För benhälsan är det viktigt att välja växtbaserade drycker och yoghurtliknande produkter som är berikade med kalcium och D-vitamin. För barn rekommenderas D-vitamintillskott dagligen året runt. Om en vuxen persons kost inte inkluderar daglig konsumtion av D-vitaminberikade margariner, mejeriprodukter eller vitaminerade växtbaserade drycker, och om personen äter fisk mer sällan än 2–3 gånger i veckan, är det viktigt att säkra ett tillräckligt D-vitaminintag genom D-vitamintillskott, särskilt under vinterhalvåret. Behovet av D-vitamintillskott är vanligt bland veganer, säger Itkonen.
Andra resultat från MIRA2 publiceras senare, bland annat när det gäller fettmetabolism, intag av andra näringsämnen och metabolomik.
Originalartikel:
Itkonen, S.T., Hovinen, T., Kettunen, E., Freese, R., Tilli, V., Cashman, K.D., Erkkola, M., Suomalainen, A., Korkalo, L. Bone and mineral metabolism in 2–7-year-old Finnish children and their caregivers following vegan, vegetarian, and omnivorous diets. Eur J Nutr 64, 276 (2025). https://doi.org/10.1007/s00394-025-03758-y