Professor emerita i sensorisk analys av livsmedel vid Helsingfors universitet
Det är fråga om en anställning som främst motsvarar en docentur och i viss grad även en arbetslivsprofessur. University of Pretoria bedriver högklassig forskning och lockar begåvade studenter från hela södra Afrika.
Hely Tuorilas expertis är särskilt eftertraktad när det gäller att kombinera konsumentforskning med traditionell sensorisk forskning.
– Jag är mentor för forskare som ingår i det nyligen grundade
Anställningen har sin bakgrund i en mer än tio år lång kontakt med professor Riëtte de Kock och hennes kollegor vid University of Pretoria.
– Jag hoppas att jag kan främja kontakten mellan Helsingfors universitet och University of Pretoria, och kanske också andra afrikanska universitet. I höstas samlade vi tillsammans med forskare vid universiteten i Botswana och Lesotho in data om avvisande av nya livsmedel. Vi håller på att beskriva resultaten. Undersökningen är också ett test av vilka möjligheter forskning som överskrider landsgränserna i Afrika har inom vårt vetenskapsområde.