”Ett rent Östersjön är ett levnadsvillkor” - Emmaus har donerat till Monicoast-projekt

Emmaus Helsingfors har donerat 1 500 euro till Helsingfors universitets Monicoast-projekt som undersöker kustområdenas mångfald. Medlen samlades in från Emmaus-loppmarknadernas försäljningsintäkter på Internationella vattendagen.

Många förknippar vattendrag i trångmål med skräpflottar som flyter i havet eller med områden som ockuperats av alger. Men på grund av mänsklig verksamhet sker det också förändringar i haven som inte kan ses med blotta ögat och som radikalt påverkar hur olika arter klarar av att leva där.

Till exempel fossila bränslen släpper ut koldioxid i atmosfären, vilket gör havsvattnet surare än vanligt. Musslor kan i sin tur inte bygga sina skal i surt vatten.

Inom forskningsprojektet Monicoast vid Helsingfors universitet mäts därför Östersjöns pH-värde som en variabel.

Resultaten av de mätare som används visar variationer i temperatur, salthalt, syrehalt, surhet och grumlighet dag för dag i våra kustnära vatten.

Projektet finansieras med donationsmedel och syftet är att följa hur långsiktiga förändringar i kustområdena påverkar deras mångfald. Mätarna ligger på Hangö udd utanför Tvärminne zoologiska station.

Östersjön är ett mycket konkret donationsobjekt 

Monicoast-projektet fick nyligen en donation på 1 500 euro av Emmaus Helsingfors rf. 

Emmaus Helsingfors är en del av den internationella solidaritetsrörelsen Emmaus som grundades 1949 och som är religiöst och politiskt obunden. Rörelsen arbetar för utsatta människor. 

Emmaus Helsingfors grundades 1966. Miljövärderingar och motstånd mot överkonsumtion är också viktiga frågor för rörelsen.

Föreningen har två loppmarknader i Helsingfors: en i Vallgård och en på Drumsö. De donerade medlen samlades in från loppmarknadernas försäljningsintäkter på Internationella vattendagen i mars.

Hållbar utveckling, miljöns tillstånd och socioekonomiska faktorer har alla ett samband, konstaterar Pauline Stenberg, medlem av Emmaus Helsingfors styrelse. Klimatförändringen påverkar planetens livsduglighet överallt.

– Östersjön är ett levnadsvillkor för oss alla. Det känns viktigt att vårt eget och enda hav blir räddat. Monicoast kändes också som ett viktigt projekt eftersom det är beroende av donationer, och dessutom är det ett mycket konkret donationsobjekt, säger Stenberg. 

Inför Internationella vattendagen och för att samla in donationsmedel fick loppmarknaderna av universitetet broschyrer med information om Monicoast-projektet att delas ut åt alla intresserade. Enligt Stenberg togs insamlingen väl och vant emot av kunderna. Emmaus donerar årligen en stor del av loppmarknadernas försäljningsintäkter till olika donationsobjekt.

– Det är säkert trevligt för kunderna att helt konkret få veta vart deras pengar går, och det är även en vanlig fråga vi får. Många av våra kunder anser också att ett rent Östersjön är en viktig sak.

Vid sidan av sitt styrelseansvar är Stenberg med i föreningen som frivillig. Du kan träffa henne vid kassan på organisationens loppmarknad. 

Hon blev bekant med Emmaus Helsingfors några år efter att det grundades, då hon deltog i Emmaus internationella arbetsläger sommaren 1969. Solidaritetsarbete tilltalade Stenberg. 

Sin karriär gjorde hon inom forskning. Stenberg, som numera är pensionerad, är professor emerita i skogsinventering vid Helsingfors universitet.

Det är viktigt att utforska naturen för att ta reda på vad vi kan göra för dess välbefinnande, säger Stenberg.

– Eftersom jag har gjort min karriär inom forskning är forskning något jag både uppskattar och värdesätter.