Yllesockan är djupt rotad i traditionen

Även denna jul kommer många mjuka paket att innehålla ett par yllesockor. Yllesockorna hör till de mest traditionella finländska julklapparna, även om de i allmänhet inte ligger högt på önskelistan.

– Uppfattningen om yllesockor som en tråkig och inte alltid välkommen julklapp hänger ihop med att det förr i tiden kunde hända att man varje jul fick ett par enfärgade, ofta i grovt garn stickade strumpor som förblev oanvända, förklarar etnologen Anna Rauhala.

– Mottagarens och givarens förväntningar möttes inte. Den som gav julklappen hade ändå lagt ner tid och omsorg på att sticka strumporna.

Men tiderna har förändrats. Strumpgarnen kliar inte längre, och tack vare sociala medier har stickningens värld blivit global. Stickning och yllesockor är nu på modet.

Alla stickar

Numera är stickning så populärt att man talar om en 2000-talets stickningsboom. Anna Rauhala förklarar vad det handlar om.

– Nu när ingen längre är tvungen att sticka, har stickningen återupptäckts. Att göra saker med händerna ger glädje och tillfredsställelse. Det är en motvikt till en vardag som sällan kräver händighet eller hantverksfärdigheter. Stickningens rytm är rentav meditativ.

Internet och sociala medier underblåser intresset för stickning. De populäraste stickningsgrupperna på Facebook har tiotusentals medlemmar.

– Utbudet av idéer har exploderat. Man kan köpa stickmönster på nätet och det finns oändliga mängder gratis mönster från Finland och utlandet. Man kan lära sig nya tekniker med hjälp av videor. I diskussionsgrupperna får man snabbt hjälp och råd. Dessutom kan man enkelt visa upp sina alster i sociala medier.

En lång tradition av välgörenhet

När ett stort antal flyktingar anlände till Finland hösten 2015 tog det inte lång tid för finländarna att börja sticka strumpor till dem. Även krigsveteraner, äldre och spädbarn får stickade strumpor i present.

Anna Rauhala ser en kontinuitet i att sticka för välgörenhet.

– Tidigare stickade kvinnor tillsammans i syföreningar. Produkterna skänktes ofta till välgörenhet, eller såldes på basarer och intäkterna gick till välgörande ändamål. Därför gick det så lätt och snabbt att börja organiserat sticka strumpor till flyktingarna. De sociala medierna underlättade saken även i det här fallet.

Tradition och frigörelse

Att sticka är djupt rotat i den finländska kulturen, säger Anna Rauhala.

– Förr kunde alla kvinnor sticka. De lärde sig i folkskolan. Folkskolan lärde också alla att sticka på samma sätt. Det var viktigt att kunna sticka, för sockor och vantar behövdes verkligen på grund av klimatet.

Finländarna stickar fortfarande med samma teknik, men i övrigt har man lösgjort sig från traditionerna. Nya versioner görs av gamla mönster, och man räds inte färger.

– Man kan skönja en generationsskillnad i förhållandet till traditionerna. För de unga är det viktigt att ha roligt, experimentera och vara kreativ, medan den äldre generationen håller fast vid det autentiska i både mönster och material.

Yllesockan får nya anhängare genom nya experiment. För något år sedan önskade sig många unga reaverse-yllesockor i julklapp, stickade sockor som såg ut som Converse-skor.

Det är inte bara varma och nyttiga saker som växer fram på stickorna. I och med att hemmapysslandet lyfts fram som trend har också hemmets textiler uppstått i stickad form. Nu stickas det kuddvar, julgransprydnader och telefonfodral.

Stickning på jobbet och på fritiden

Anna Rauhala lärde sig sticka som femåring, och innan hon studerade till etnolog utbildade hon sig till artenom i konfektionsbranschen med stickning som specialområde. Nu arbetar hon på en doktorsavhandling om stickningen och dess betydelser i Finland från slutet av 1800-talet till modern tid.  

– Som ett led i arbetet med avhandlingen har jag själv stickat kopior av tio vantar i Nationalmuseets samlingar, för att komma underfund med tekniken som använts i museets exemplar. Det är rätt så tidskrävande, eftersom många traditionella stickade plagg är gjorda av tunt garn och med små stickor.

Vad stickar en expert på traditionell stickning på fritiden?

– Yllesockor och vantar. Det är trevligt och avslappnande.

Blir det julklappar av dem?

– Jag har i många år stickat sockor i julklapp till folk. På grund av det stickningsarbete jag har varit tvungen att göra för min avhandling har jag inte stickat julklappar på ett tag, men säkert kommer jag att göra det i framtiden.

Julstrumpor och -skor

Enligt legenden uppstod den västerländska traditionen med julstrumpor för att Sankt Nikolaus kastade påsar med guld in i en fattig familjs hus om natten, så att familjens tre vackra döttrar skulle kunna gifta sig. Påsarna träffade döttrarnas strumpor som de hade hängt upp på tork ovanför den öppna spisen. Därför hänger man än i dag upp strumpor ovanför den öppna spisen på julnatten.

I Estland lägger barnen en sko på fönsterbrädet på kvällen under hela december månad. På natten lägger tomten en liten gåva i snälla barns skor, men barn som inte har varit snälla får ingenting.

(Källor: Wikipedia och Tuglas-sällskapet)