“Socialt arbete är mer än bara myndighetsutövning”

Varje år får socialarbetare från hela världen en inblick i det finländska samhället, socialpolitiken och det praktiska socialarbetet genom ett internationellt utbytesprogram. Soc&kom har varit en del av programmet sedan dess start i Finland 1986.

I början av maj anlände sex yrkesverksamma socialarbetare från Indien, Vietnam, Spanien, Turkiet, Tyskland och Schweiz till Finland för ett tre veckor långt utbyte. Utbytet ordnas av organisationen The Council of International Fellowship – CIF, en internationell organisation som ordnar internationella utbytesprogram och konferenser för socialarbetare. 

Leo Heikkilä har varit frivillig koordinator för programmet i Finland sedan 1990-talet. Enligt honom är syftet med programmet är att lära sig om andra kulturer och få ny kunskap och nya perspektiv på socialt arbete.  

Utbytesprogrammet består av föreläsningar, besök till olika myndigheter och organisationer samt en kort fältpraktik vid välfärdsområdena. Under sin vistelse bor deltagarna hos finländska värdfamiljer  

– Alla delar är viktiga för då får deltagarna se tre olika verkligheter: teorin, det praktiska arbetet och vardagslivet, säger Heikkilä.  

Nästan 40 år av samarbete  

CIF grundades på 1950-talet i USA och målet var att bygga broar mellan länder genom professionellt utbyte efter andra världskriget. Finland anslöt sig till programmet 1986 och har sedan dess årligen tagit emot 6–7 deltagare.  

Soc&kom har varit en av programmets samarbetspartner nästan från start. Det här eftersom Soc&koms dåvarande rektor Gunvor Brettschneider själv hade deltagit i programmet 1963 och därför var mån om att högskolan skulle vara en del av det.  

Från Soc&kom brukar personalen vid socialt arbete varje år bidra med ett antal föreläsningar och erbjuda ett utrymme för en mingelkväll, där deltagarna, deras värdfamiljer & CIF Finlands medlemmar deltar.  

– Soc&kom har en varm och familjär atmosfär, vilket passar utbytesprogrammet perfekt. Det är lätt att mötas här, säger Heikkilä.  

Nya och kritiska perspektiv  

Doktorand Christa Järvinen håller i trådarna för utbytet för Soc&koms del och gav i år en föreläsning om socialarbetarutbildningen i Finland och en om den finländska socialpolitiken.  

Hon säger att hon själv har lärt sig nytt genom utbytet, även om ämnena inte specifikt gällt hennes egen forskning.  

– Deltagarna var väldigt intresserade och också ställt kritiska frågor. Det här gör att man blir tvungen att titta kritiskt på sitt eget system och på dess brister. När jag föreläste om den finländska socialpolitiken påpekade jag därför att det inte är ett perfekt system, något som deltagarna uppskattade.  

Lektor Tobias Pötzsch gav deltagarna en föreläsning om kritiskt socialt arbete och integration. Han framhåller att sådana här utbytesprogram påminner om vikten av det internationella perspektivet inom socialt arbete.  

– Socialt arbete är mer än bara myndighetsutövning. Genom sådana här utbyten blir det tydligt att arbetet kan se ut på olika sätt i olika länder – och att det finns olika teorier, infallsvinklar och tillvägagångssätt.  

Järvinen håller med.  

– De facto har vi ganska lite internationellt samarbete inom socialt arbete, förutom internationella forskarkonferenser och vissa forskningsprojekt. Det skulle definitivt vara välkommet med mer internationella inslag. 

Utmaningar och framtidsvisioner 

Trots programmets styrkor finns det utmaningar. Under de senaste åren har studenter inte deltagit och det är till exempel svårt att hitta resurser för att följa deltagarna under hela vistelsen. 

– Det vore fantastiskt om fler forskare och studenter deltog aktivt. De skulle skapa fler mötespunkter, säger Heikkilä.  

Både Pötzsch och Järvinen tror dessutom att det finns ett intresse för internationellt samarbete bland Soc&koms studenter.  

– Det vore viktigt att våra studerande inte stannar i sin egen bubbla där alla är ganska lika, utan vi borde visa upp de olikheter som finns och på så sätt inspirera våra studerande till att till exempel åka på utomlands på praktik, säger Pötzsch.