Är rättsvetare humanister?

Rättsvetares intressen varierar stort. En kan vara specialiserad på rättsekonomi, en annan kan arbeta med litteraturvetenskapliga metoder.

Kolumnen har publicerats i tidningen Yliopisto 9/2024.

I oktober blev jag tilldelad Humanistpriset av Finska vetenskapsakademin. Det var förstås en stor ära. Men det fick mig också att tänka på hur rättsvetenskapen är en humanistisk vetenskapsgren. Jag jobbar själv relativt mycket med humanister, speciellt filosofer. I detta umgänge lär man sig läsa mellan raderna hur andra uppfattar juridiken.

Stereotypin verkar vara att juridik är något relativt tekniskt: man läser lagar och domstolsbeslut och berättar vad de säger.

Det är inte helt enkelt att klassificera rättsvetenskap. Ibland klassificeras den som en samhällsvetenskap och ibland som en humanistisk vetenskap. 

Vad var lagstiftarens mening?

Åtminstone två saker gör klassificeringen svår. För det första råder inom rättsvetenskapen ”metodologisk pluralism”: man kan studera rättens natur med olika metoder. Vissa forskar i exempelvis vilka kontrakt som är ekonomiskt effektiva, medan andra undersöker hur rättens karaktär framställs i konst. Den första approachen faller under rättsekonomi, den andra under law and the humanities -rörelsen. Denna mångsidighet är ofta relativt dåligt känd utanför rättsvetenskapen.

Å andra sidan har juridiken ett ”kärnämne”: tolkning och systematisering av gällande rätt. Denna rättsdogmatik handlar i grund och botten om tolkning av texter, och den har därför nära koppling till bland annat litteraturvetenskap och exegetik (bibelvetenskap).

Till exempel ställer jurister och litteraturvetare likadana frågor: Vad var författarens mening, och gör det någon skillnad? I litteraturvetenskapen pratar man om författarens död, vilket betyder att man borde fokusera på texten och inte författaren.

I den anglosaxiska juridikvärlden pratar man ibland om till exempel textualism: tanken att tolkningen av lagtexter endast borde bygga på själva texten och inget annat. I Finland lägger man en viss vikt på lagstiftarens mening, om den går att urskilja i vissa förarbeten som riksdagen har behandlat.

Rättsvetenskapen, med sin mångfald av metoder och tolkningstraditioner, hör hemma inom humaniora. I den meningen ser jag mig själv som humanist.

Skribenten är biträdande professor i allmän rättslära på juridiska fakulteten vid Helsingfors universitet.

Tidningen Yliopisto är en vetenskapstidskrift vid Helsingfors universitet som följer journalistreglerna.