Algblomningen i Östersjön har fått ett dåligt rykte på grund av de så kallade blågröna algerna som plågar Östersjöländernas invånare i bästa semestertid. Men vårens algblomning är viktig för allt som lever i havet. Det är på våren, när isarna försvunnit och solljuset når vattenytan, som växtplanktonet börjar växa. Där blir det livsviktig föda för allt annat liv i havet, t.ex. hoppkräftor och bottenlevande djur.
Vid Askölaboratoriet i Sverige och Tvärminne zoologiska station i Finland har forskarna följt säsongsvariationerna av näringsämnen och växtplankton sedan slutet av 1970-talet. Vårens viktiga blomning, som nu börjar allt tidigare till följd av klimatförändringen, följs noga med reguljära provtagningar längs kusten i de båda länderna.
Med den gemensamma vårblomningskampanjen vill Helsingfors och Stockholms universitet lyfta fram den viktiga vårblomningen. Kampanjen är en del av de två universitetens samarbete Baltic Bridge, där universiteten förenar sina vetenskapliga styrkor och kunskaper för Östersjöns bästa.
Våra filmer om vårblomningen