När vi köper champinjoner i affären får vi felfria exemplar av samma storlek. Svampar med defekter, eller som är för stora eller små, landar i likhet med svampens fot inte i konsumentförpackningen, utan är spill inom livsmedelsindustrin.
Den här överblivna svampen använder sig uppstartsföretaget
Företaget drivs av Emma Korjus, Emma Kynkäänniemi och Ida Nikkilä, som lärde känna varandra i en av universitetets forskningsgrupper. Inom teamet finns kunskaper såväl inom livsmedelsteknologi, livsmedelskemi som näringsvetenskap.
För närvarande är en andra prototyp av svamppulver i teststadiet.
– Vi har redan kommit överens med samarbetspartner inom industrin om att testa svamppulvret i deras produkter.
Vårt mål är att hitta partner som vi kan samarbeta med för att slutföra utvecklingsarbetet och lansera produkten på marknaden, berättar Emmi Korjus.
Om allt går som planerat finns svamppulvret i produktion redan i slutet av år 2024.
Kuvösprogram driver innovationer framåt
Idén om ett smakhöjande svamppulver tog form när teamet deltog i idéacceleratorn Ruokis som arrangerades av
– Vår första tanke var att ta tillvara svampprotein, men efter att ha diskuterat idén med företrädare inom industrin upptäckte vi att företag som tillverkar växtbaserade produkter för närvarande letar efter fler alternativ för att förbättra produkternas smakprofil, berättar Emmi Korjus.
Efter acceleratorn Ruokis gick teamet med i ytterligare två kuvösprogram vid Helsingfors universitet. Det första var
– Vi fick också tillgång till en laboratorielokal på Campus Vik, där vi kunde utveckla vår produkt. Numera är vi hyresgäster i lokalen, berättar Korjus.
När programmet avslutades våren 2023 var teamet redo att starta ett företag kring sin idé.
Utan investering från universitetet kunde företagets väg ha nått sitt slut
Teamet deltog även i universitetets företagarprogram för studenter,
Marko Berg, investeringschef vid Helsingfors universitet, anser att Three Mushketeers är ett bra exempel på sådant företagande som vi hoppas att universitetet ger upphov till.
– Människor möts, får idéer och förenar sina kunskaper för att lösa aktuella problem. Jag är säker på att verksamhetsidéer och företagarfärdigheter ger hela teamet mycket på många olika sätt, säger Berg.
Enligt Emmi Korjus har universitetets experter erbjudit ett stort stöd och mycket kunskap om företagandet, bland annat juridiska råd.
– Investeringen var väldigt viktig för oss, för utan den kunde företagets väg ha nått sitt slut. Det var ett lätt beslut att ta det pålitliga universitetet som första investerare, säger Korjus.
Blicken mot den stora europeiska marknaden
Teamet deltog även i universitetets
– Mentorskapet och investeringen från universitetets fonder har hjälpt oss att utveckla vår affärsidé och gjort det möjligt för oss att koncentrera oss på att öka verksamheten på heltid, summerar Korjus det utbyte de fått av programmen och investeringen.
För närvarande ansöker Three Mushketeers om ytterligare finansiering för att möjliggöra tillväxt av företaget och en förstärkning av teamet.
– Vi siktar på den europeiska marknaden och letar nu efter europeiska kuvösprogram för att få kontakter i olika länder.