Hur skulle det låta om vi bättre kunde behandla kronisk smärta, effektivare kunde begränsa oljeskador till havs eller kunde förbättra smaken av vegetarisk mat med ett revolutionerande svamppulver? Bland annat sådana här innovationer har redan uppstått i Helsingfors universitets företagsinkubatorer.
Under den första treårsperioden har fler än 432 team utvecklat sina idéer i inkubatorerna och förinkubatorerna, och över 80 uppstartsföretag har trätt in på marknaden. Hälften av dem har också lyckats skaffa finansiering på totalt cirka 15 miljoner euro.
– Det här är ett väldigt fint resultat. Vi är glada över att den inkubatorverksamhet som vi startat tillsammans med staden kommit väl igång, säger Jouni Hirvonen, Helsingfors universitets prorektor med ansvar för innovationer.
Kraften hos de nya uppstartsföretagen ligger i att de kan förädla frukterna av forskningen och utbildningen till nytta för hela världen. De skapar nya arbetstillfällen, lockar investeringar och klarar av att snabbt kommersialisera ny teknik – och kan också förbättra till exempel de offentliga utbildnings- och hälsovårdstjänsterna.
Inkubatorerna blir allt mer kända
Universitetets nya initiativ för att utveckla företagarfärdigheter har noterats även utomlands. Irina Blomqvist, chef för inkubatorerna vid Helsingfors universitet, berättar att internationella gäster besöker programmen flitigt.
– Vi är helt klart en intressant aktör i Europa, konstaterar Blomqvist.
Det har också funnits gott om sökande till inkubatorerna: Såväl studenter och forskare som erfarna serieföretagare förädlar sina idéer i dem. Särskilt i början kom det in många ansökningar utanför universitetet – till exempel från internationella experter som ser entreprenörskapet som en möjlighet att bli sysselsatta.
Småningom har även husets eget folk hittat verksamheten. Över hälften av de medverkande har redan en koppling till universitetet, och antalet kan förväntas öka. När studenterna och doktoranderna tillfrågas hur många som redan har hört talas om Helsinki incubators-programmen lyfter de flesta sin hand, säger Blomqvist.
– Vi har blivit betydligt mer kända.
Programmen stärker företagarfärdigheterna
Även kemistudenten Max Ahonen har sökt sig till inkubatorerna för att få fart på karriären. Företagandets frihet och möjligheterna att påverka hade alltid fascinerat Ahonen, men han visste inte hur han skulle komma igång med det.
– Jag gick med i programmet med låga förväntningar, berättar han.
Nu är Ahonen grundare av det nyligen startade uppstartsbolaget Dora Health. Företaget tillverkar utrustning för uppföljning av hundars hälsa och planerar att lansera sina första produkter i början av 2026.
– Vi vill hjälpa både djurägare och veterinärer att fatta bättre beslut.
Det är till stor del tack vare inkubatorerna som affärsidén utkristalliserades till sin nuvarande form. Ursprungligen hade Ahonen för avsikt att utveckla en mobil app för diabetiker, men på vägen förändrades planerna. Ahonen uppmuntrar andra som är intresserade av företagande att gå från ord till handling.
– Det perfekta tillfället att börja finns inte.
Teamen stöds av ett stort antal mentorer
I inkubatorerna får innovatörerna stöd av ett nätverk som består av över 140 experter inom företagsvärlden. Det hjälper dem att till exempel skapa kontakter med investerare och att reflektera över olika affärsmodeller. En av mentorerna är Helsingfors stads chef för nätverk och ekosystem Aline de Santa Izabel som själv har arbetat som forskare och bildat ett företag.
– Som mentor är mitt mål att ge vidare av det fantastiska stöd som jag själv har fått under min egen resa. Jag vill uppmuntra andra att gå över gränserna, utforska nya idéer och växa med en tillit att de har ett nätverk av experter som stöd, säger hon.
Santa Izabel, som specialiserar sig på uppstartsföretag inom området för djupteknologi, har redan sparrat tre team vid Helsingfors universitet. Hon tror att de färdigheter som skapas i inkubatorerna gynnar deltagarna även om företagsidén inte bär vidare.
– Resan i en inkubator är mycket mer än bara framgång eller misslyckande – det är att växa, hitta sig själv och utvidga sina perspektiv. Även om uppstartsföretaget inte skulle ha framgång, ökar erfarenheten ihärdigheten, öppnar dörrar och inspirerar till nya möjligheter, säger hon.
Målet är att öppna dörrar mot världen för teamen
Framtiden för universitetets egna inkubatorprogram ser ljus ut. De beviljades nyligen en tilläggsfinansiering om 2,4 miljoner euro för åren 2025–2027.
– Det är verkligen fint att staden vill fortsätta medverka i att bygga upp en dynamisk uppstartsgemenskap som bygger på hög kompetens, säger Blomqvist.
Följande mål är att öppna dörrar till världen för de team som har sett dagens ljus i inkubatorerna. Det som hjälper där är att knyta kontakter till internationella innovationsekosystem och att vidareutveckla inkubatortjänsterna. Enligt Blomqvist skulle detta kunna göras till exempel med hjälp av extern EU-finansiering.
Universitetet avser också i allt högre grad stödja alumnteam och lansera nya mooc-kurser som fokuserar på företagande.
– Vi tror att innovationskulturen på campusen kommer att stärkas ytterligare under de kommande åren.