OP Gruppen och Helsingfors universitet intensifierar samarbetet – så här bidrar vetenskapen till hållbar ekonomisk framgång bland

Det första samarbetsprojektet inom partnerskapets ramar är barometern för ungdomars kunskaper i ekonomi. Resultaten av den publicerades nyligen. I fortsättningen är målet också att stärka personalens kompetens och studenternas kontakter till arbetslivet.

Helsingfors universitet och finanskoncernen OP Gruppen har ingått ett partnerskapsavtal för 2024–2029. Syftet med det tätare samarbetet är att stärka den ekonomiska kompetensen hos unga och att tillsammans lösa utmaningar i samband med hållbar utveckling.

– Vi vill hitta nya sätt att främja hållbar ekonomisk framgång bland finländarna. Det är därför vi nu samarbetar med Helsingfors universitet. Vi utvidgar vårt expertsamarbete och producerar också forskningsbaserad ekonomisk kunskap för hela samhället, säger Hannakaisa Länsisalmi, personaldirektör vid OP Gruppen.

– Vi är glada över att kunna utvidga vårt samarbete med Finlands största finanskoncern OP Gruppen. Vi har många gemensamma intressen och i och med partnerskapet för vi fram dem på ett mer målinriktat sätt. Det forskningssamarbete som har inletts för att stärka de ekonomiska kunskaperna hos unga är ett bra exempel på det här, säger Sari Lindblom, rektor vid Helsingfors universitet.

 

Unik information om ungas ekonomiska kunskaper

De första resultaten av OP Gruppens och Helsingfors universitets gemensamma ekonomiska barometer  publicerades tisdag 1.10 i Tankehörnan. Den första enkäten genomfördes bland 15–19-åringar i grundskolor, gymnasier och yrkesläroanstalter runt om i Finland. Mer än 1 800 ungdomar från 72 skolor deltog. De tillfrågades om bland annat sparande och kontroll över den egna ekonomin.

– Barometern visar att de ekonomiska kunskaperna bland unga i genomsnitt är goda och att de går hand i hand med bra skolresultat, säger akademiprofessor Katariina Salmela-Aro, som leder undersökningen tillsammans med Terhi-Anna Wilska, professor vid Jyväskylä universitet.

Enligt enkäten är de ekonomiska kunskaperna bättre hos gymnasiestuderande än studerande vid yrkesläroanstalter. Pojkarnas ekonomiska kunskaper är lite bättre än flickornas, och det pratas också mer med dem i hemmen om investeringar och hur man blir förmögen.

Generellt sett är ungdomarna nöjda med sina ekonomiska kunskaper. De förhåller sig klart negativt till snabblån och de flesta vet var de kan få hjälp vid ekonomiska problem. Man kan säga att unga har en konsumtionsinriktad, sparsam och miljömedveten attityd.

– Undersökningen är unik i Finland och resultaten av den kan användas av skolor, familjer, beslutsfattare och finanssektorn. Tanken är att upprepa barometern med jämna mellanrum för att se trender i de ekonomiska kunskaperna bland unga, säger Salmela-Aro.

 

Livslångt lärande och nya kontakter med arbetslivet

Som Finlands främsta universitet kan Helsingfors universitet förse OP Gruppen med mångvetenskaplig och aktuell forskning om olika ämnen. En av hörnstenarna i partnerskapet är att utveckla det vetenskapliga kunnandet hos bolagets personal.

– Samarbetet har en stor betydelse när det gäller att öka kompetensen i OP Gruppen och främja mångfalden. En viktig del av samarbetet är också att öka kännedomen om OP Gruppen som arbetsgivare bland studenterna, säger Länsisalmi.

Finanskoncernen kan erbjuda mångsidiga praktikmöjligheter för studenter i olika utbildningsprogram. Bolagets experter kan också besöka Helsingfors universitet för att föreläsa och studenterna kan i sin tur besöka och bekanta sig med OP Gruppens verksamhet.

– På det sättet förbättrar vi studenternas kontakter till arbetslivet och säkrar att studierna motsvarar arbetslivets behov så bra som möjligt, säger Lindblom.

 

OP Gruppen stöder vetenskap och utbildning

Parternas gemensamma vision är att främja hållbar ekonomisk framgång bland finländare med hjälp av vetenskap. Samtidigt söker man lösningar på aktuella hållbarhets- och ansvarsfrågor. OP Gruppen och Helsingfors universitet kan till exempel ordna gemensamma workshoppar och seminarier för sina anställda och lyfta fram viktiga ämnen i samhällsdebatten.

OP Gruppen har också tidigare stött vetenskap på ett betydande sätt. År 2017 mottog Helsingfors universitet en donation på 1 miljon euro av koncernen inom ramen för statens motfinansieringsprogram, vilket möjliggjorde en utveckling av den juridiska utbildningen.