Rektor Sari Lindblom: ”Mänsklig förändring står i centrum när det gäller att förändra världen och ge samhället hopp”

I sitt tal på universitetets årsdagsfest den 26 mars lyfte rektor Lindblom fram universitetets betydelse när det gäller att främja genombrott, stärka de ungas framtidstro och försvara de europeiska värderingarna.

Tron på framtiden rubbas av krig som kommer närmare, av hållbarhetskrisen och av förändringarna i världspolitiken, och bland alla omvälvningar söker samhällets institutioner sin plats. I sitt tal på Helsingfors universitets årsdagsfest betonade rektor Sari Lindblom att vår tids stora utmaningar endast kan lösas genom att förändra människors sätt att tänka och handla.

– Livets viktigaste genombrott sker hos människorna: i vårt sätt att tänka och i vår vardag. Därför står mänsklig förändring i centrum när det gäller att förändra världen och ge samhället hopp, sade Lindblom.

– Våra studenters och forskares insikter förändrar världen i grunden. Tillsammans åstadkommer vi revolutionerande vetenskapliga genombrott över generationer och discipliner, genombrott som påverkar allas liv, tillade hon.

Lindblom konstaterade att Helsingfors universitet har varit en port till framtiden för de unga ända sedan år 1640.

– De måste kunna förlita sig på att de hos oss får relevanta kunskaper som håller också för framtida omvälvningar. 

I februari publicerade Helsingfors universitet för första gången en lista över 30 högst 30-åriga lovande unga inom olika områden. 

– Som ett internationellt toppuniversitet är vår ambition att uppmuntra och utveckla begåvningar på många olika sätt.  Lika viktigt är att sänka tröskeln till universitetsstudier för alla och nå ut också till unga från familjer utan akademisk bakgrund.

Universitetet tjänar samhället

När samhället förändras är det av central betydelse att ha tillgång till den nyaste kunskapen, och det säkerställs av långsiktig multidisciplinär forskning. Sari Lindblom betonade att Helsingfors universitets styrka är en förståelse som förenar human- och livsvetenskaperna med samhälls- och naturvetenskaperna.

– Bred vetenskaplig expertis tjänar också samhället. Behovet av kunnigt folk inom olika branscher förändras ständigt, och vi förutser förändringar genom vår forskning. På så sätt kan vi erbjuda den forskningsbaserade expertis som behövs just nu, till exempel utbildningar inom social- och hälsovård och samhällssäkerhet eller lösningar som gäller hållbarhetskrisen eller användningen av artificiell intelligens. 

I vår tid har universitetet också en framträdande roll som en orubblig försvarare av de europeiska värderingarna. 

Helsingfors universitets värderingar – frihet, bildning, sanning och gemenskap – är stöttepelare för hela samhället. Med dem som utgångspunkt främjar vi aktivt lösningar för att hantera klimatförändringen och utarmningen av naturens mångfald samt arbetet för ett rättvist samhälle. Vi arbetar dagligen för att främja jämlikhet, jämställdhet, mångfald och tillgänglighet, sade rektor Lindblom.

Rektorn tog också upp Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs och republikens president Alexander Stubbs besök på Helsingfors universitet.

– Vi hade den stora äran att få besök av Ukrainas president och republikens president, som diskuterade med studenter och andra i universitetssamfundet på temat ”Europa vid Ukrainas sida”. Presidenterna påminde studenterna om hur viktigt det är att hålla hoppet vid liv och att vi har makt att påverka det som händer i världen. Som president Stubb konstaterade är de unga framtidens ledare, och de formar världsordningen. Universitetet är en plats där man kan ta framtiden i egna händer och bygga upp hopp.

Samarbete med olika aktörer ger det bästa resultatet

Lindblom betonade att forskningskunskap och de främsta experterna inom olika områden bäst kan skapa hopp och lösningar för hela världen om de arbetar tillsammans med olika samhällsaktörer.

– Via oss hittar företagen unga framtida experter och den nyaste forskningskunskapen. Våra partnerskap och samarbeten öppnar för betydande nya initiativ som är till nytta för universitetet, företagen och hela samhället. 

Lindholm påpekade att det krävs nya idéer och insikter för att lösa globala problem, upprätthålla den nationella konkurrenskraften och tillhandahålla framtida offentliga och privata tjänster.

– För hållbar tillväxt räcker det inte att vi producerar mer av samma vara eller variationer av den.

Fältet för forskning, utveckling och innovation bildar en helhet där utvecklingen och innovationerna bygger på forskning. Ny kunskap och nya insikter bygger på stark grundforskning. 

– Att stödja forskardriven vetenskap är en grund som finansieras av samhället och som ger upphov till genuint nya lösningar, tjänster och tillämpningar – något vi inte hade väntat oss. För både forskningen och utvecklingsarbetet behövs det forsknings- och utvecklingsfinansiering som riktas direkt till universiteten, sade rektorn sammanfattningsvis.