Europaparlamentarikernas Impact Prize till teamet POCKit

Finalisterna i Helsinki Challenge presenterade finländska innovationer och mötte EU-beslutsfattare i Bryssel.

Finalisterna i idétävlingen och inkubatorprogrammet Helsinki Challenge besökte Bryssel och hade mentormöten med experter och påverkare som arbetar inom EU.  I slutet av det två dagar långa evenemanget utsåg en grupp europaparlamentariker teamet POCKit till mottagare av ett Impact Prize.  

Under Global Impact Camp i Bryssel fick teamen från Helsinki Challenge bl.a. träffa Jyrki Katainen,vice ordförande i Europeiska kommissionen, Jean-Pierre Bourguignon, ordförande för Europeiska forskningsrådet och Markus Nordberg, utvecklingschef på CERN. Avsikten med evenemanget var att sprida information om finländsk forskning, att ge teamen möjligheten att bekanta sig med EU:s forskningsfinansiering och fördjupa sina kontakter med beslutsfattare och andra påverkare.

Helsinki Challenge är en gemensam vetenskapstävling för finländska universitet och forskargrupper som utvecklar forskningsbaserade lösningar som för mänskligheten närmare FN:s hållbarhetsmål. 

Finalisterna i Helsinki Challenge som utsågs i juni är ELMO, som utvecklar tredimensionella myggnät mot malariasmitta, HeatStock, som lagrar sommarvärme för vintermånaderna, POCKit, som är ett laboratorium i fickformat, Parental Box, en moderskapsförpackning för mental hälsa, iCombine, en databas som kan skräddarsy cancerbehandlingar, Dlearn.Helsinki som utveckla nya metoder för att lära ut globala färdigheter och FutuRena som utvecklar en mininjure som kan framställas med 3D-skrivare. 

Vinnaren i Helsinki Challenge utses den 24 november. Vinnarteamet får 375 000 euro.

Helsinki Challenge