Universitetets campus visar vägen för att främja stadsnaturens mångfald

En färsk utredning erbjuder konkreta metoder för att värna om naturens mångfald och samhörigheten i universitetens och städernas naturområden.

Naturen i Helsingfors universitets campusområden är värdefull på många sätt och stöder såväl den biologiska mångfalden som välbefinnandet och samhörigheten hos alla vid universitetet. Enligt en färsk utredning finns de mest betydande naturområdena inom universitetets områden i de botaniska trädgårdarna på Centrumcampus och Campus Gumtäkt, i skogarna i Gumtäkt och Vik samt på Mejlans bergiga kullar. 

Utredningen presenterar också konkreta åtgärder för att värna om naturens mångfald på campus. Till dessa hör skydd av grönområden, ökad kontrollerad vildvuxenhet, anläggning av ängar och pollinatörsvänliga planteringar. Den nyligen slutförda rapporten ger också en modell för andra stads- och universitetsområden, där lösningar söks för att stävja klimatförändringen och utarmningen av den biologiska mångfalden.   

Utredningen och de material som använts som grund för den är fritt tillgängliga. De erbjuder möjligheter till lärande och samarbete såväl lokalt som internationellt.  

Utgångspunkten är att främja naturens mångfald 

Utredningen hör till åtgärderna inom Helsingfors universitets program för hållbarhet och ansvar 2022–2024. Främjandet av naturens mångfald är en av de prioriteringar för den dagliga verksamheten som ingår i programmet.   

Målet har varit att undersöka olika värderingar som riktar sig till campusområdena och kombinera dem med värderingar som beskriver naturens mångfald.    

Utredningen sammanställdes av olika material som beskriver naturens mångfald och många värden på Helsingfors universitets fyra campusområden, en enkät om geografisk information som engagerade alla vid universitetet samt artkartläggningar på campusområdena. Naturhistoriska centralmuseet ansvarade för genomförandet av artkartläggningarna. Exempelvis deltog över 1 300 personalmedlemmar och studenter i en enkät om geografisk information som genomfördes våren 2024 och som kartlade naturområdenas värderingar samt åtgärdsförslag.  

Utredningen genomfördes av postdoc-forskaren Jussi Lampinen vid Institutet för hållbarhetsvetenskap HELSUS i samarbete med universitetets hållbarhets- och ansvarsteam och Naturhistoriska centralmuseet.  

Tilläggsinformation: 

Forskardoktor Jussi Lampinen, jussi.lampinen[at]helsinki.fi  

Samordnare Henna Puustinen, henna.r.puustinen [at] helsinki.fi