Helsingfors universitets ansvarsarbete genomförs genom utveckling av universitetets grundläggande uppgifter, det vill säga forskning, undervisning och samverkan med samhället samt genom utveckling av den vardagliga verksamheten, strukturerna och ledarskapet. Det publicerade programmet för hållbarhet och ansvar för perioden 2025–2028 är det andra i ordningen, och dess kärna utgörs av att främja ett hållbart välbefinnande.
– Med hållbar välfärd avses verksamhet som sker inom planetens gränser och som värnar om dessa gränser och samtidigt främja människors och samhällens välbefinnande – en hållbar social grund, konstaterar Anne Portaankorva, prorektor med ansvar för hållbarhet och ansvar vid Helsingfors universitet.
Programmets åtgärder fokuserar på att främja en hållbar välfärd särskilt genom att utveckla universitetets verksamhetskultur och beslutsfattande samt genom att satsa på kompetens. I programmet betonas också att dessa teman är tätt sammanflätade.
Programmet omfattar över 40 åtgärder, såsom beräkning av naturskador som föranleds av universitetet, förbättring av tillgängligheten, utveckling av utbudet av hållbarhetsundervisning och utveckling av ansvarsfull utvärdering av forskningen. Åtgärderna omfattar också bland annat främjande av den vetenskapliga läskunnigheten, popularisering av forskningen och förtydligande av beslutsfattandet med anknytning till hållbarhet.
– Åtgärderna i programmet är exempel på det mångsidiga och breda arbete som utförs vid universitetet för att främja hållbarhet och ansvar. Syftet med programmet är inte bara att göra arbetet transparent, utan också att i allt högre grad implementera hållbarhet och ansvar i all verksamhet vid universitetet, preciserar Portaankorva.
Programmet sammanställdes i ett omfattande samarbete med alla vid universitetet samt universitetets alumner.