En starkare hållbarhets- och ansvarskultur vid universitetet påverkar även det omgivande samhället

Under år 2024 beviljades Gnista-finansiering för första gången vid Helsingfors universitet. Med stöd av den förverkligades hållbarhetsidéer vid universitetet. Projekten konkretiserade de behov som hade observerats i universitetets vardag till handlingar som främjar hållbarhet och ansvar.

Syftet med Gnista-finansieringen var att uppmuntra universitetets studenter, anställda och alumner att skapa en kultur som främjar hållbarhet och ansvar och att synliggöra sådan praxis på universitetets campus och forskningsstationer. Finansieringen möjliggjorde att sammanlagt 12 projekt genomfördes, i vilka såväl studenter, anställda som universitetets alumner deltog.  

 – Vid universitetet finns det ett stort engagemang för hållbarhets- och ansvarsarbete. De projekt som nu genomförs påverkar inte bara universitetet utan också det omgivande samhället och kommer på många olika sätt att förbli synliga i vardagen, berättar Anne Portaankorva, universitetets prorektor med ansvar för hållbarhet och ansvar.   

Med hjälp av Gnista-finansiering stöddes projekt av olika slag med olika perspektiv på hållbarhet och ansvar. Inom projekten som fokuserar på ekologiskt, socialt och ekonomiskt ansvarstagande behandlades teman som omfattade allt ifrån att stärka den biologiska mångfalden och öka samhällets välbefinnande till att spara energi och äta hållbart. I många av Gnistorna kunde forskning tillämpas konkret, exempelvis i utvecklingen av pedagogiska metoder och användningen av biokol i planteringar.  

Stöd till den biologiska mångfalden och därigenom välbefinnandet vid universitetet inspirerade många att delta  

En Gnista genomfördes på Campus Vik där Gnista-initiativet BioBlitz med fokus på biologisk mångfald bjöd in alla vid universitetet samt skolbarn och lokalbefolkningen att utforska och dokumentera den biologiska mångfalden i den omgivande naturen. Utifrån iakttagelserna skapas undervisningstavlor som kommer att finnas längs stigarna på campus för att informera och påminna om mångfaldens betydelse.   

– BioBlitz gav prov på hur deltagarna slöt upp och var ivriga att dokumentera den biologiska mångfalden. Vildängarna som har etablerats och vårdats sedan tidigare utgjorde en utmärkt plats för BioBlitz-observationerna. I fortsättningen kan besökarna bekanta sig med den lokala biologiska mångfalden med hjälp av skyltar som satts upp längs stigarna och som återspeglar både ängarna och de observationer som gjordes, berättar forskaren Anne Duplouy som deltog i projektet.  

I Vik planterades också en skogsträdgård och arrangerades en interaktiv utställning av naturliga och innovativa byggnads- och inredningsmaterial, och i Gnistan Nature-Based Serenity Solutions undersöktes effekterna av naturmaterial i avskilda rum, exempelvis på lärande och välbefinnande.  

Genom sin finansiering införde föreningen Kampusviljely ry komposter inte bara på odlingsställena på campus Vik utan även i Mejlans, Gumtäkt och Centrum. På Brobergsterrassens asfalterade område byggdes Från växthus till rum för hållbarhets- och konstfostran, som omfattade ett växthus, odlingslådor samt väv- och ordkonst. Den här platsen möjliggör mångvetenskaplig odling för ändamål såsom vetenskap och konst och är en plats för inkluderande hållbarhets- och konstfostran.   

Socialt ansvar utvecklades ur olika perspektiv  

Projekten Helsinki Planetary Health Hub, som fokuserar på socialt ansvar, byggde vidare på ett samarbetsnätverk för hållbarhetsaktörer inom hälso- och sjukvården och anordnade ett seminarium för en målgrupp med intresse för hållbarhetsforskning och hållbarhetsverksamhet. 

Genom en av Gnistorna finansierades också bland annat en animerad video med syftet att göra riktlinjerna för akademiska partnerskap i den globala södern mer lättillgängliga och begripliga och att underlätta integreringen av dem i undervisningen.  

Projektet Studentorienterade strategier som stöd för delaktigheten och karriärvägen i universitetsstudierna utvecklade metoder som förbättrar möjligheterna för studenter med funktionsnedsättning och kroniska sjukdomar att delta. 

Andra finansierade projekt 

  • Helsingin yliopiston kiinteistöpalvelut Oy har skapat en animerad video om energieffektiv användning av dragskåp.  
  • På Bio- och miljövetenskapliga fakultetens forskningsstationer främjades ansvarstagande inom köksverksamheten genom utbildning. 
  • Applikationen Food Futures, som stöder mer hållbara måltidsval, översattes till finska.  

Mer information och kontaktuppgifter: 

Så här kan du vid Helsingfors universitet bidra till att främja hållbarhet