Odlade blodkärl i fettvävnad kan råda bot mot typ 2-diabetes

Att odla nya kapillärer i fettvävnaden kan vara till nytta i behandlingen av typ 2-diabetes kopplad till fetma. Det visar en färsk finländsk undersökning. Forskarna upptäckte att de nya blodkärlen kan ha effekt mot metabola störningar och inflammationer i vävnaden som förekommer vid typ 2-diabetes. Undersökningen har publicerats i tidskriften Cell Metabolism.

International Diabetes Federation (www.idf.org) har förklarat att typ 2-diabetes är en global kris som kräver nya behandlingsmetoder så fort som möjligt. Nästan 400 miljoner människor lider av typ 2-diabetes, och antalet ökar hela tiden. Den huvudsakliga orsaken till det växande problemet är övervikt. Det så kallade vita fettet spelar en central roll i utvecklingen av diabetes.

Forskare vid Helsingfors universitet och Wihuris forskningsinstitut har i en undersökning med möss visat att tillväxtfaktorer som stimulerar bildandet av små kapillärer i fettvävnad kan vara till nytta i behandlingen av typ 2-diabetes som är kopplad till fetma.

– Till en början lagras fett effektivt i fettvävnaden, men när lagren är fulla börjar fettet också ansamlas i vävnader som är viktiga för metabolismen, som levern och musklerna. Då förlorar dessa vävnader sin förmåga att reagera på insulin, som normalt underlättar transporten av glukos i vävnaderna, förklarar forskaren Marius Robciuc.

Forskarna använde en tillväxtfaktor för blodkärl, VEGF-B, för att öka tätheten av små blodkärl i fettvävnaden och upptäckte att det gav upphov till positiva förändringar i insulinets funktion hos överviktiga möss. Funktionen hos mössens vita fettvävnad förändras så att den i bästa fall började använda socker och fett i kroppens värmeproduktion, vilket normalt bara sker i den bruna fettvävnaden. Människan har bara lite brun fettvävnad.  

När antalet kapillärer ökade i fettvävnaden förbättrades de feta mössens metabolism, mängden fettvävnad minskade och det verkar också som om inflammationen i vävnaderna som orsakas av störningar i ämnesomsättningen minskade.

– Resultaten är mycket lovande med tanke på nya möjligheter att behandla fetma och störningar i ämnesomsättningen och inflammation i samband med typ 2-diabetes. Men det krävs ytterligare undersökningar innan man kan försöka tillämpa behandlingsmetoden på patienter, konstaterar Robciuc.

Ytterligare information:

FD Marius Robciuc (in English)
Telefon 02 941 25525
E-post marius.robciuc@helsinki.fi

GyD Riikka Kivelä
Telefon +358 2 941 25516/ +358 40 5968961
E-post riikka.kivela@helsinki.fi

Referens:

Marius R. Robciuc, Riikka Kivelä, Ian M. Williams, Jan Freark de Boer, Theo H. van Dijk, Harri Elamaa, Feven Tigistu-Sahle, Dmitry Molotkov, Veli-Matti Leppänen, Reijo Käkelä, Lauri Eklund, David H. Wasserman, Albert K. Groen, and Kari Alitalo: 1VEGFB/VEGFR1 induced expansion of adipose vasculature counteracts obesity and related metabolic complications. Cell Metabolism (2016)

http://dx.doi.org/10.1016/j.cmet.2016.03.004