Havet kan inte enbart utforskas uppifrån ytan, konstaterar Joanna Norkko, forskningskoordinator vid Tvärminne zoologiska station i Hangö.
Prover kan naturligtvis tas till exempel från havet med hjälp av redskap som sänks ned från forskningsfartyg. Havsforskningen, som också bedrivs i Tvärminne, kräver dessutom forskningsdykning.
Forskningsdykning innebär bland annat att en utbildad dykare samlar in prover under havsytan, kartlägger organismerna på havsbottnen eller installerar mätinstrument på havsbottnen som sedan följs upp av forskare.
– Forskningsdykning är en absolut nödvändig forskningsmetod för oss havsforskare, eftersom allt inte bara kan undersökas med hjälp av nersänkta provtagningsredskap från fartyg eller satelliter som kartlägger havet, säger Norkko.
Helsingfors universitet grundade Finnish Scientific Diving Academy i Tvärminne 2021 med hjälp av donationsmedel. Då var Weisell-stiftelsen en av dem som bidrog med en donation.
Utbildningarna vid FSDA har samordnats av Edd Stockdale under de tre år som verksamheten har pågått.
Forskningsdykning kräver precision
I juni gjorde Weisell-stiftelsen en ny donation på 80 000 euro till FSDA.
– Den nya donationen är livsviktig för oss. Med hjälp av den kan vi fortsätta utveckla verksamheten vid FSDA, säger Stockdale.
Insamlingen av forskningsprover genom dykning kräver särskild precision av provtagaren och till exempel god balanskontroll, berättar Stockdale.
– Är man inte en välutbildad forskningsdykare tar man inte lyckade prover. Ett sedimentprov som tas från havsbottnen kan till exempel bli förorenat om dykaren tappar balansen och då ger provet inte ger rätt utslag, förklarar Norkko.
Mikko Voipio, ordförande för Weisell-stiftelsens styrelse, säger att stödet till FSDA grundar sig på tre värderingar som är viktiga för stiftelsens verksamhet: att främja utbildning, forskning och naturens välmående, särskilt i havsområden.
– Det är också viktigt för oss att främja bevarandet av det marina kulturarvet. Det finns en klar efterfrågan på att utveckla forskningsdykningsverksamheten [i Finland] och därför grundades FSDA. FSDA:s verksamhet har på kort tid blivit mycket uppskattat, även på europeisk nivå, säger Voipio.
Utbildning av kallvattendykare
FSDA utbildar både finländska och internationella forskare inom forskningsdykning.
Syftet är att profilera sig som specialist på kalla vatten, och förutsättningarna för det är naturligtvis goda i Finland.
Polarområdena påverkas starkt av mänsklig aktivitet och smälter nu snabbt bland annat på grund av klimatförändringarna.
– Det är mycket viktigt att kunna följa upp vad som händer i ekosystemen uppe på land, i öppna vatten och nere på havsbottnen. Det råder stor brist på forskningsdykare som kan dyka under is och bedriva forskning under extrema förhållanden, säger Joanna Norkko.
I mars i år anordnade FSDA den första kursen i polardykning i Kilpisjärvi, där en av Helsingfors universitets tre biologiska forskningsstationer ligger.
Nästa kurs i polardykning ordnas i mars.
Vid Tvärminne station bedrivs mycket forskning bland annat om den biologiska mångfalden i Östersjöns kustområden och mångfaldens samband med klimatförändringarna. Ett 20-tal forskare arbetar vid stationen året runt. För närvarande är tio av dem dykare.
En fråga som är aktuell inom havsforskningen just nu är de vrak som ligger på världshavens, men också Östersjöns, botten och från vilka det läcker eller kan läcka ut olja. Bland annat handlar det om vrak efter krigsfartyg från andra världskriget.
– Det är viktigt och brådskande att utreda hur många vrak det finns och att kartlägga i vilket skick de och deras närområden är, så att lösningar kan utvecklas för att tömma vraken på olja. Sådana projekt kan vi delta i och utbilda dykare för ändamålet, säger Edd Stockdale.