Forskare vid Helsingfors universitet har beviljats finansiering på 5,3 miljoner euro för forskning om demokratins framtid och vatt

Rådet för strategisk forskning finansierar långsiktig forskning som syftar till att hitta lösningar på centrala utmaningar i samhället.

Rådet för strategisk forskning (RSF), som verkar i anslutning till Finlands Akademi, har beviljat sammanlagt 29 miljoner euro för forskning om demokratins framtid och vattenförsörjning. Finansiering beviljades sammanlagt tio projekthelheter där forskning bedrivs i olika organisationer. Fyra av projekten leds vid Helsingfors universitet.

Forskning om demokratins utmaningar

Forskningsprojekten inom programmet Demokratins framtid (DEMOC) fokuserar på demokratins aktuella och framtida utmaningar i Finland och internationellt. Forskare vid Helsingfors universitet beviljades finansiering på totalt cirka 3,2 miljoner euro.

Det mångvetenskapliga projektet om AI som stöd för demokratin (AIDEMOC) forskar i hur i synnerhet generativ artificiell intelligens påverkar demokratins framtid. Projektet leds av Anna-Mari Wallenberg från Helsingfors universitet.

Projekthelheten Den liberala demokratins resiliens i Finland (RESLIDE) bedömer den liberala demokratins hållbarhet i Finland och presenterar lösningar för att skydda den. Helheten leds av Åsa von Schoultz från Helsingfors universitet.

Inom projektet för överskridande av hindren för demokratiskt deltagande i samarbete med marginaliserade grupper och minoritetsgrupper (OBAMA) undersöks ojämlikhet i samband med demokratiskt deltagande och demokratisk delaktighet samt utvecklas forskningsbaserade modeller för att stärka deltagandet. Projekthelheten leds av Meri Kulmala från Helsingfors universitet.

Projektet för att bekämpa polarisering med hjälp av materiell delaktighet (MaterialDemocracy) fokuserar på demokratins framtid genom att utveckla kunskapsbasen och sakkunskapen så att den ska svara på radikala samhälleliga omvälvningar i anknytning till klimatförändringen, urbaniseringen, en grön omställning och artutrotningen. Eva Heiskanen från Helsingfors universitet deltar i helheten.

DEMOC-programmet leds av Heidi Härkönen från Helsingfors universitet.

Se alla projekthelheter som beviljats finansiering inom programmet.

Vatten som en samhällelig fråga

Forskningsobjekten för programmet som fokuserar på vatten som ett element för välbefinnande, säkerhet och fred (WAWE) är vatten och vattenresurser som en samhällelig fråga både nationellt och globalt. Sammanlagt 2,1 miljoner euro beviljades för forskning som bedrivs vid Helsingfors universitet.

Projektet för hållbar vattenförsörjning och livsmedelssäkerhet undersöker hur klimatförändringen och svårförutsägbara samhälleliga omvälvningar, såsom krig, pandemier och ekonomiska kriser, påverkar livsmedelssäkerheten, försörjningen och ekosystemen. Projektet leds av Kari Hyytiäinen från Helsingfors universitet.

Projektet för sjölederna som en källa till hållbart välbefinnande och säkerhet (WATERWAYS) undersöker förändringar i användningen av Östersjöns sjövägar och fokuserar särskilt på sjöfartens säkerhet och hållbarhet. I projektet deltar Sakari Kuikka från Helsingfors universitet.

Helsingfors universitet är även partner i projektet Rannikkovedet paineen alla – Suomenlahden suojelu geopoliittisen tilanteen ja ympäristön muutoksissa (ung. Kustvatten under tryck – skydd av Finska viken vid förändringar i det geopolitiska läget och miljön). Projektet syftar till att identifiera, analysera och kvantifiera riskerna som riktar sig till havsmiljön i Finska viken, särskilt i det nuvarande geopolitiska läget där Rysslands krig mot Ukraina har avslutat samarbetet med Ryssland.

Alla projekt som finansierats inom programmet.