Artikeln har publicerats i tidningen Yliopisto 3/2025.
Bara för att kvinnor lever längre än män behöver det inte betyda att de är friskare, säger Elisabeth Widén som forskar i medicin och genetik. Faktum är att det är tvärtom: kvinnor insjuknar oftare i icke-dödliga sjukdomar.
Ändå är läkemedlen skräddarsydda för män. De testas helt eller i första hand på mushannar och manliga försökspersoner, och könsskillnaderna när det gäller läkemedlens effekt och biverkningar är okända.
Läkemedel som nått marknaden dras ofta tillbaka på grund av de biverkningar de orsakar hos kvinnor, står det i hälsoinstitutet McKinseys rapport Closing the women's health gap från 2024.
– Det är tre och en halv gånger vanligare att det sker indragningar på grund av biverkningar hos kvinnor.
Riskerna för och orsakerna till kvinnosjukdomar är också understuderade, vilket graviditetsdiabetes är ett bra exempel på, enligt Widén. När det gäller åldersdiabetes har mer än 700 ärftliga riskfaktorer identifierats vid talrika omfattande studier. Men när det gäller graviditetsdiabetes, som varje år orsakar problem vid fler än 16 miljoner graviditeter, finns det bara ett fåtal begränsade studier om sjukdomens genetik.
Widén och hennes kollegor fördjupade sig i ämnet inom ramen för FinnGen-projektet som leds av Helsingfors universitet. Projektets enorma patientdataregister bidrog med en stor mängd material som omfattade 12 000 personer med graviditetsdiabetes och 130 000 personer i kontrollgruppen. Det visade sig att två olika grupper av ärftliga riskfaktorer bidrar till uppkomsten av sjukdomen.
– Den ena har samma egenskaper som de som ligger bakom typ 2-diabetes, medan andra är specifika för enbart graviditetsdiabetes. Med den här upptäckten öppnar vi vägen för ytterligare, mer detaljerad forskning.
Tidningen Yliopisto är en vetenskapstidskrift vid Helsingfors universitet som följer journalistreglerna.