När doktorsalumn Laura Kolsi från Helsingfors universitet började på sin nuvarande arbetsplats för ungefär fyra år sedan kom hon bokstavligen till ett tomt laboratorium.
Kolsi arbetar som teknologichef vid bolaget Medix Biochemica som tillverkar råvaror för diagnostikindustrin.
– Jag kom hit för att starta ett nytt laboratorium från noll, berättar Kolsi.
Att starta ett laboratorium och bygga upp produktionsprocesserna var en mycket behaglig utmaning för henne. Kolsi hade stor hjälp av sina fyraåriga påbyggnadsstudier som hon genomförde vid Farmaceutiska fakulteten vid Helsingfors universitet. I sin forskning för doktorsavhandlingen tillverkade hon syntetiska derivat av naturprodukter i ett laboratorium. Hon undersökte deras effekt på bukspottkörtelcancer.
I sitt nuvarande arbete ansvarar Kolsi för tillverkningen av syntetiska småmolekylära antigener. Sådana används till exempel som testkomponenter i diagnostiska drog- och läkemedelstest.
Doktorsexamen öppnade dörrar
Ursprungligen ville Kolsi bli doktorand eftersom hon trodde att det skulle öppna nya dörrar för henne i arbetslivet. Och det gjorde det.
– Mina kunskaper fördjupades väldigt mycket under arbetet med doktorsavhandlingen. För mitt nuvarande arbete är det av mycket stor vikt att jag har skrivit en doktorsavhandling.
Kolsi intresserade sig för bukspottkörtelcancer som forskningsobjekt, eftersom den ofta är svår att behandla. Cancerformen har också en mycket dålig prognos: Endast cirka fem procent av patienterna är fortfarande vid liv fem år efter diagnosen.
– Sjukdomen är i allmänhet länge symtomfri. När den diagnostiseras har den vanligen redan spridit sig. Av samma orsak är det svårt att rikta in läkemedel på sjukdomen.
Välkommet miljöombyte
Innan Kolsi började sina påbyggnadsstudier i farmaceutisk kemi vid Helsingfors universitet utexaminerades hon som diplomingenjör vid Aalto-universitetet. I magisterskedet var hennes huvudämne organisk kemi. Efter magisterstudierna upplevde Kolsi att hon behövde ett ordentligt miljöombyte. Därför ville hon byta universitet för påbyggnadsstudierna.
Följdaktligen kontaktade Kolsi Jari Yli-Kauhaluoma, som är professor i läkemedelskemi vid Helsingfors universitet.
– Han leder en forskningsgrupp inom läkemedelskemi, som har undersökt många olika naturprodukter och deras derivat. Jag var intresserad av cancer, eftersom där fortfarande finns många frågor att besvara. Jag fick möjligheten att utveckla föreningar som kunde testas mot cancer.
Arbetet med doktorsavhandlingen gav Kolsi möjligheten att fördjupa sig i ett stort projekt i fyra års tid.
– När jag utexaminerades som magister tycktes det inte finnas så många lediga jobb, och jag hittade inte riktigt min grej. Jag tänkte att arbetet med doktorsavhandlingen kunde vara det.
Efter att Kolsi disputerat arbetade hon först vid en patentbyrå, och sedan på ett uppstartsföretag inom läkemedelssektorn. Hon övervägde aldrig en akademisk karriär. Kolsi tycker om att arbeta snabbare än man gör inom forskning.
Men hon har varma minnen från påbyggnadsstudierna.
– Vi hade en fantastisk forskningsgrupp med god sammanhållning. En del av oss har fortfarande tät kontakt med varandra, och jag tror att jag fick vänner för livet.