Evenemang för alumner

Vi har samlat alumnevenemangen under våren på denna sida. Bekanta dig med och anmäl dig!
Kommande evenemang

Största delen av våra evenemangen ordnas på finska. Bekanta dig med de finskspråkiga evenemangen här.

28.8. Sweden Alumni Club besöker Finska kyrkan

Tid: Ons 28.8.2024 kl 18 (svensk tid)
Plats: Finska kyrkan, Slottsbacken, Stockholm
 

Klubben bjuder in alumner på en guidad visning vid Finska kyrkan. HU-alumnen, avgående kyrkoherde Martti Paananen guidar oss i kyrkan som invigdes 1725 in en av de äldsta byggnaderna på Slottsbacken, och i den finska församlingens historia.

Anmäl dig senast den 23.8.

12.9. Sweden Alumni Club besöker Sven-Harrys konstmuseum

Tid: Tors 12.9.2024 kl 17.15 (svensk tid)
Plats: Sven-Harrys konstmuseum, Stockholm

Alumnklubben bjuder på inträde (ordinarie entrépris 130 kronor), och en guidad visning till utställning: Carl Fredrik Hill & Fanny Churberg - mot ett nytt landskap. Vi får dessutom en visning av Sven-Harrys privata konstsamling som man endast kan se på visning.

Anmäl dig senast den 5.9.

27.9. Forskarnas natt i Helsingfors

Tid: Fre 27.9.2924, dygnet runt
Plats: Olika HU kampuser i Helsingfors

Anteckna datumet 27.9 2024 i din kalender redan nu, och anmäl dig till e-postlistan för Forskarnas natt. Då kommer du att få uppdateringar och detaljer om programmet som Helsingfors universitet erbjuder, och du får veta när daghems-, skol- och studerandegrupper får börja anmäla sig för workshopparna.

Evenemang som passerat
29.5. Professorsinstallation

Tid: 29.5.2024 kl 14 (finsk tid)

Plats: HU huvudbyggnaden (Aleksanterinketu 5)

Klädselen: Deltagarna i processionen önskas klä sig i mörk kostym. Andra gäster ombedes ta hänsyn till tillställningens karaktär.

De nya professorerna vid Helsingfors universitet håller sina installationsföreläsningar onsdagen den 29 maj i universitetets huvudbyggnad (Alexandersgatan 5) klockan 14. Föreläsningarna är lättförståeliga presentationer av professorernas eget vetenskapsområde och aktuella forskningsfrågor. Ytterligare information och programmet publiceras i evenemangs sida senare.

15.5. Alumndagen 2024

Tid: 15.5.2024
Plats: Central Campus, Helsingfors
Språk: finska och engelska

Temat för Alumndagen 2024 var Verktyg till (arbets)livet.

Alumndagen kommer att föra samman våra alumner. I år ordnas morgon- och kvällsevenemang, vars gemensamma syfte är att erbjuda perspektiv och verktyg för aktuella fenomen i (arbets)livet.

1.5. Sweden Alumni Club Valborgspicknick

Tid: 1.5.2024, från kl 11
Plats: Humlegården, Stockholm

Traditionellt Valborgspicknick tog plats i Humlegården! Vi samlades kl 11 vid paviljongen. Alla alumner var välkommen med picknickfilt och studentmössa. Det var möjligt också att anmäla avec/sällskap till evenemanget. Alumnklubben bjöd på bubblande med lite tilltugg.

 

25.4. Hållbarhets- och ansvarsnätverkets möte om Hållbarhetskompetens

Tid: To 25.4.2024 kl 15.00-17.30 (finsk tid)
Plats: Delvis hybrid: Vik, Infocenter Korona, salen K1088 och Zoom

Vilka slags hållbarhetsfrågor bör vi som universitetssamfund ta med, och vilken slags expertis behövs? Denna gång nätverksmötet diskuterade aktuella ämnen om hållbarhet och hållbarhetsexpertis. Vi tittade på vad hållbarhetsexpertis faktiskt innebär och hur den stöds på universitetet. Vi hörde exempel om hållbarhetsaktiviteter och delning av expertis inom universitetssamhället. I gruppdiskussioner förde vi samman vår expertis och letade efter sätt att främja hållbarhet i våra egna arbets- och studiegrupper, på vårt eget campus, på universitetet som helhet eller i samhället i stort.  

 Gruppdiskussionerna skedde på finska, svenska eller engelska, beroende på vad som var gemensamt för alla medlemmar i den lilla gruppen. Smågruppsdiskussionerna var avsedda för både närvarande och distansdeltagare.  

Helsingfors universitets hållbarhets- och ansvarsnätverk främjar förändring mot ett mer hållbart universitet och samhälle. Nätverket ger utrymme för lärande, för att nätverka och påverka i frågor som gäller hållbarhet och ansvar. 

19.4. New York Alumni After Work

Tid: 19.4.2024 kl. 17.30 (UTC-4)
Plats: New York Central Bar by Hyatt, at Grand Central Terminal, 109 E, 42nd St, New York

Alumner varmt välkommen till ett avslappnad After Work meet-up för US alumner i New York. Värden Elina Tanninen ska berätta on hållbarhets- och ansvarsarbete av universitetet.

Det vär också möjligt att anmäla avec som behövde inte vara HU alumn. 

11.4. Sweden Alumni Club besöker Nationalmuseum

Tid: 11.4.2024 kl 18.30-20 (svensk tid)
Plats: Södra Blasieholmshamnen 2, Stockholm

Sweden Alumni Club bjuder in alla alumner till en guidad visning av utställningen Design = Memory på Nationalmuseum. På utställningen möts japansk och nordisk design i Akira Minagawas textiler. Vi samlas på muset kl 18.30 där museets guide leder oss genom designfilisofin bakom mode- och designvarumärket Minä olen perhonen.

Du kan även anmäla en avec, som inte behöver vara HU-alumn.
Efter visningen bjuder vi på ett glas i museets café.

Anmäl dig senast 10.4.2024! Begränsat antal platser.

4.4.2024 Alumnträffen 2024: AI - hot eller möjlighet?

Tid: 4.4.2024 kl. 15-16.30 (online, begränsat antal platser till alumner i Tankehörnan också) och after work (på plats) kl 17-19

Plats: Online (länken till evenemanget sänds till registrerade) & after work evenemanget på plats i Helsingfors, Vasa, Åbo och Mariehamn

Helsingfors universitet, Arcada, Hanken, Novia, Åbo Akademi och Högskolan på Åland bjuder in alumner och vänner till en gemensam virtuell alumnträff. Temat för evenemanget är AI - hot eller möjlighet?

Under Alumnträffen 2024 fördjupar vi oss i frågor kring artificiell intelligens (AI). AI är redan en del av vardagen, men vilka konsekvenser har AI och dess utveckling för vårt arbete? Innebär utvecklingen av AI fler möjligheter eller utmaningar? Och är vår kompetens uppdaterad när AI börjar få ett större fotfäste i vår vardag? 

Key note (fireside chat) är CEO Peter Sarlin med intervjuare biträdande professor Linda Mannila.

Vi får bli inspirerad av via key note och också höra vår alumnpanel diskutera temat. Vi ska ha själv möjlighet att reflektera vidare med andra alumner på våra after work-tillfällen på olika orter i Svenskfinland. 

25.3. Juridiska fakultetens alumnevenemang: Rätten till hälsa och de ekonomiska utmaningarna

Tid: Mån 25.3.2024 kl 17-19 (finsk tid)
Plats: Tankehörnan (Universitetsgatan 4, Helsingfors), Stage + stream

Teman för kvällen är Rätten till hälsa och de ekonomiska utmaningarna. Välkommen att delta i Juridiska fakultetens alumnevenemang där vi diskuterar situationen inom social- och hälsovårdssektorn nu och i framtiden ur juristens perspektiv.

Du är välkommen på plats i Tankehörnan eller följa evenemanget online via stream.

20.3. EU Alumni Club kvällsevenemang om EU lobbying

Tid: Ons 20.3.2024 kl 18-20 (CET)
Plats: Helsinki EU Office, Rue Guimard 7, Bryssel
Språk: finska

Paneldiskussionen handlar om EU:s lobbyverksamhet och dess etiska aspekter. Ritva Dammert, utvecklingsdirektör inom HU forskningsområde, Emily Tullberg, forskare (European Ombudsman) berättar om etisk lobbying och europarlamentariker Heidi Hautala, verksamheten på EU-lobbyns praktiska nivå.

Efter programmet avslappnad nätverken och lite serveringen.

7.3. Hållbarhets- och ansvarsnätverkets evenemang om universitets nya program för hållbarhet och ansvar 2025-2028

Tid: To 7.3.2024 kl 15.30-17.30 (finsk tid)
Plats: Kajsahuset 7062, Kajsasal, Fabiansgatan 30 (kl 15.30-16.30 även i Zoom)
Språk: Instruktioner och presentationer kommer att ges på engelska. Under evenemanget kan du delta i diskussionen på finska, engelska och svenska.

Kom och hör om nuläget för universitetets hållbarhetsarbete, inklusive främjandet av biologisk mångfald på universitetet, och framtidsplaner. Nätverksmötet ger dig också möjlighet att delta i processen med att ta fram vårt nya program för hållbarhet och ansvarsfullhet 2025–2028. 

Helsingfors universitets hållbarhets- och ansvarsnätverk främjar förändring mot ett mer hållbart universitet och samhälle. Nätverket ger utrymme för lärande, för att nätverka och påverka i frågor som gäller hållbarhet och ansvar. 

31.1.2024 Medicinska fakultetens årsdag

Tid: 31.1.2024. Morgonevenemang kl. 8.30-10. Eftermiddasevenemang kl 14-18

Plats: Morgonevenemang i Terkko Health Hub (Haartmansgatan 4, Helsingfors). Eftermiddagevenemang i Biomedicum 1 hallen 1 (Haartmansgatan 8)

Välkommen att fira med oss medicinska fakultetens årsdag i Mejlans kampus. Medicinska fakultetens Årsdag samlar ihop fakultetens anställda, studenter, alumni och partner. 

Mera information om programmet finns via anmälningslänken.

13.12. Professorsinstallation

Tid: 13.12.2023 kl 14 (finsk tid)

Plats: HU huvudbyggnaden (Unionsgatan 34), möjligheten att följa evenemang också online via Unitube

Klädselen: Deltagarna i processionen önskas klä sig i mörk kostym. Andra gäster ombedes ta hänsyn till tillställningens karaktär.

De 27 nya professorerna vid Helsingfors universitet håller sina installationsföreläsningar onsdagen den 13 december i universitetets huvudbyggnad (Alexandersgatan 5) klockan 14. Föreläsningarna är lättförståeliga presentationer av professorernas eget vetenskapsområde och aktuella forskningsfrågor.

Programmet för installationsceremonin som hålls i universitetets solennitetssal efter installationsföreläsningarna innehåller kansler Kaarle Hämeris tal, presentationer av de nya professorerna och musikframträdanden. Därutöver håller professorn i växters biodiversitet Anna-Liisa Laine sin installationsföreläsning under evenemanget.

I programmet via länken hittar du klockslagen för de enskilda föreläsningarna, föreläsningssalarna och föreläsningsämnena. Installationsföreläsningen hålls på det språk på vilket dess ämne har angetts i programmet. 

Installationsföreläsningarna och evenemanget i Solennitetssalen är öppna för alla, välkommen!

4.12. Sweden Alumni Club: Visning av SU konstsamling i Spökslottet

Tid: 4.12.2023 kl 18 (minglet startar kl 17)

Plats: Stockholm universitets representationsvåning (Schefflerska palatset), Drottninggatan 116, Stockholm

Sweden Alumni Club bjöd in alla alumner till en exklusiv visning av Stockholms universitets konstsamling i Spökslottet (Schefflerska palatset). Fil. dr Camilla Hjelm, 1:e intendent för Stockholms universitets konstsamlingar, och HU alumn, visade samlingarna för klubbens medlemmar!

Kvällen inleddes med mingel på Spökslottet från kl 17.

14.11. Sweden Alumni Club evenemang i Finlandsinstitutet

Tid: 14.11.2023 kl 18 (minglet startar kl 17)

Plats: Finlandsinstitut, Snickarbacken 2, Stockholm

Språk: engelska

Sweden Alumni Club och Finlandsinstitutet bjöd in alumner till ett intressant kvällsevenemang om 'Ryssland, Ukraina och Europa', ett samtal mellan HU-alumnen Laura Solanko Rysslandsexpert och forskare vid Finlands Bank,  Ann-Mari Sätre (Rysslandsforskare vid Uppsala universitet) och Jesper Roine (forskare vid Handelshögskolan i Stockholm).

Före samtalet, kl. 17 välkomnades alumnerna till mingel i Vinterträdgården på Finlandsinstitutet!

6.11. Studia Generalia: Friheten att växa, utvecklas och tänka

Tid: 6.11. kl. 17-19

Plats: Stage, Tankehörnan (Universitetsgatan 4) och online

Friheten spelar en viktig roll för att stödja tillväxt och utveckling. Även tankeutvecklingen kräver en viss frihet. Hur förenas frihet och ansvar vid möten mellan människor? Hur ska vi se till att frihet och jämlikhet uppnås i uppfostran? Hur bidrar friheten till att vårt tänkesätt utvecklas? Hurdana ramar skapar friheten för tillväxt och utveckling?

Föreläsare

Universitetslektor Harry Lunabba

Matematiklärare Martina Aaltonen, Gymnasiet Lärkan

Pedagogie doktor Mikko Tujula

 

Kvällens ordförande är Tuomas Heikkilä. Kvällen är tvåspråkig till Svenska Dagens ära.

26.9.-24.10.2023 Think Company HELSEED workshop serien

Tid: 26.9, 3.10, 10.10 och 24.10 kl. 16-18 (EET)

Plats: Alla workshopparna LIVE i Helsingfors

Think Company ordnar en populär HELSEED-workshop kring företagarteman också hösten 2023. Genomförande på engelska. Nedan i korthet teman för workshopparna:

26.9: Creating a business plan (central campus)

3.10: Investor Clinic (central campus)

10.10: Legal & Governance (Mejlans campus)

24.10: Pitch Clinic (Mejlans campus)

Alumnerna är varmt välkomna till verkstäderna. Man kan välja antingen en eller till och med alla workshoppar enligt eget intresse. Det lönar sig att observera att den sista workshopen ordnas i Helsingfors, Tanke Hörnan dvs. att det inte finns något fjärrgenomförande, såsom de tre första. Läs mer om verkstadsserien!

7.6. Helsinki Alumni gratulerar internationella utexminarade

Tid: 7.6.2023 kl 17-18 (online) och 18-20 på plats

Plats: Online evenemanget i Zoom, efter evenemanget i Thirsty Scholar, Helsingfors

Språk: engelska

Helsingfors universitets alumnätverk, Helsinki Alumni, firar våra internationella nyutexaminerade, vår nya alumner. Vi vill också inspirera våra utexaminerade att hitta sin karriär och sina egna intressen och dela inspirerande information om Helsingfors Alumniaktiviteter. Inspirationstalare för online evenemanget är vår alumn Roberto D’Abrosca. Prorektorn Kai Norlund ger universitetets gratulationshälsning.

Begränsat antal platser för evenemanget på plats (bubblande serverat för deltagare). Zoom länken skickas till de registrerade deltagarna.

1.6. Promotionens Jubelår - Konst i vetenskapens centrum

Tid: 1.6.2023 kl 16-17.30

Plats: Esplanadestraden, Esplanadsparken, Helsingfors

Promotionsmusik och - föreställningar.

31.5. Professorsinstallation

Tid: 31.5.2023 kl 14 (finsk tid)

Plats: HU huvudbyggnaden (Unionsgatan 34) och Forsthuset (Unionsgatan 40), möjligheten att följa evenemang också online via Unitube

De 20 nya professorerna vid Helsingfors universitet håller sina installationsföreläsningar. Föreläsningarna är lättförståeliga presentationer av professorernas eget vetenskapsområde och aktuella forskningsfrågor.

Programmet för installationsceremonin som hålls i universitetets solennitetssal efter installationsföreläsningarna innehåller kansler Kaarle Hämeris tal, presentationer av de nya professorerna och musikframträdanden. Därutöver håller professorn i småbarnspedagogik Arniika Kuusisto sin installationsföreläsning under evenemanget.

Installationsföreläsningarna och evenemanget i Solennitetssalen är öppna för alla, välkommen!

10.5. New York Alumni meet-up

Tid: 10.5.2023 kl. 18 (UTC-4)

Plats: The Winslow bar, 243 E 14th St, New York

Alumner varmt välkommen till ett avslappnad meet-up för US alumner i New York. Också dekanus Johanna Mäkelä från Pedagogiska fakulteten och ledare för HU innovationsekosystem Santtu von Bruun var med i mötet.

Det var också möjligt att anmäla avec som behövde inte vara HU alumn. 

1.5. Sweden Alumni Club Valborgspicknick

Tid: 1.5.2023 kl. 11 (svensk tid)

Plats: Humlegården, Stockholm

Du är varmt välkommen på Valborgspicknick i Humlegården! Ta med åtminstone picknickfilt och studentmössa. Du kan också anmäl avec/sällskap. Alumnklubben bjuder på bubblande med lite tilltugg. 

27.4. London Alumni meet-up

Tid: 27.4.2023 kl. 18 (UTC+1)

Plats: The Ship & Shovell (near Ambankment & Charing Cross), London

Du är varmt välkommen till ett avslappnad meet-up för London alumner. Det är också möjligt att anmäla avec som behöver inte vara HU alumn. 

29.3. Alumnträffen 2023: Ett arbetsliv, flera generationer - när trampar vi varandra på tårna?

Tid: 29.3.2023 kl. 15-16.30 (online) och after work (på plats) kl 17-19

Plats: Online (länken till evenemanget sänds till registrerade) & after work evenemanget på plats i Helsingfors, Vasa och Åbo

Helsingfors universitet, Arcada, Hanken, Novia och Åbo Akademi bjöd in alumner och vänner till en gemensam virtuell alumnträff på temat "Ett arbetsliv, flera generationer - när trampar vi varandra på tårna?" Key note talare, tema om ledarskap: HU alumn Andreas Forsberg (VD, Leading High Performance).

Under Alumnträffen 2023 fördjöp vi oss i arbete över generationsgränserna. Vilka värderingar har olika generationer och hur kan du leda olika ålders medarbetare på bästa möjliga sätt? Under evenemanget lyftade vi fram olika infallsvinklar kring att jobba över generationsgränser samt får tips på hur du vågar ta också de svåra samtalen. Vi fick också höra vår alumnpanel diskutera detta tema, och hade själv möjlighet att reflektera vidare med andra alumner på våra after work-tillfällen på olika orter i Svenskfinland. 

28.2. Svenska social- och kommunalhögskolan valpanel

Tid: 28.2.2023 kl. 14.15-16

Plats: Svenska social- och kommunalhögskolan, 1:a våningen (Yrjö-Koskinens gata 3)

Svenska social- och kommunalhögskolan ordnar en svenskspråkig paneldiskussion i Helsingfors.

Hur kan vi förbättra studenternas vardag, välmående och framtid? Välkommen att följa med Helsingfors universitets valdebatt på svenska! Fokuset ligger på frågor som berör studenter t.ex. klimatfrågor, kollektivtrafik, studiestöd- och lån, mental hälsa och jämlikhet. Diskussionen går på svenska. Valdebatten riktar sig till alla högskolestuderande i Helsingfors. 

Debatten ordnas i samarbete med Svenska Yle och sänds live på svenska.yle.fi. Därför skall man vara på plats senast kl. 14.15. Debatten leds av journalistikstuderande vid Soc&kom. 

Debatten ordnas i Soc&kom på första våningen. Vi bjuder på kaffe och bulla. Efter debatten finns det möjlighet till mingel med kandidaterna. 

Begränsat antal platser. 

15.12.2022 Hållbarhets- och ansvarsnätverkets lanseringsevenemang

Tid: To 15.12.2022 kl 16-18

Plats: Tankehörnan, Think Lounge. Evenemanget streamas

Helsingfors universitets hållbarhets- och ansvarsnätverk främjar förändring mot ett mer hållbart universitet och samhälle. Nätverket ger utrymme för lärande, för att nätverka och påverka i frågor som gäller hållbarhet och ansvar. 

I hållbarhets- och ansvarsnätverkets första möte temat var hållbarhet och ansvar vid Helsingfors universitet.

13.12.2022 Sweden Alumni Club evenemang i Stockholm

Tid: 13.12.2022. kl 18-21 (svensk tid)

Plats: Armémuseum, Riddargatan 13, Stockholm (Sverige)

Alumner deltog på en visning om underrättelseverksamhet i Stockholm!

Kriget börjar när en stormakt attackerar ett mindre grannland. Barn evakueras utomlands. Stockholm kryllar av spioner, städerskor rekryteras till rikets hemliga tjänst, en känd skådespelerska skriver rapport efter rapport. Avslöjas man kan det sluta illa, mycket illa... Låter det bekant? I Armémuseums utställning handlar det dock inte om dagsaktuella händelser utan om underrättelseverksamhet under andra världskriget. I rikets hemliga tjänst - Armémuseum                                         

Efter visning av utställningen I rikets hemliga tjänst fortsatt deltagare samvaro på restaurang Artilleriet, där det bjöds på dryck med tilltugg och live jul-jazzJazztisdag | Artilleriet

24.10.2022 Sweden Alumni Club medlem evenemang i Stockholm

Tid: 24.10.2022. kl 17.30-18.30 (svensk tid), klubbens mingel kl. 16.30

Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, 111 39 Stockholm (Sverige)

Teman: Lärdomar post-pandemi - ett samtal mellan Mika Salminen och Karin Tegmark Wisell

Detta diskuterades av Mika Salminen, direktör för hälsosäkerhetsavdelningen vid Institutet för hälsa- och välfärd i Finland och Karin Tegmark Wisell, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten i Sverige.

Evenemanget var ett samarbete mellan Finlandsinstitutet och Helsingfors universitets lokala alumniklubb i Sverige.

20.10.2022 Internationellt evenemang online

Tid: 20.10.2022 kl. 17.30-19 (finsk tid)

Plats: Zoom

Helsingfors Alumni erbjuder avslappna aluminiumkvällar på Zoom för våra internationella alumnnätverk under året. Diskussionsämnet för kvällen är effekterna av kriget i Ukraina på UH Alumnis yrkesliv och erfarenheter.

Två inspirerande internationella alumner vid Helsingfors universitet, Mariam Tokmazishvili och Alexandra Biris, presenterade oss i deras yrkesliv och erfarenheter och förklara hur dessa har formats under det pågående kriget i Ukraina. Evenemanget bestod av två huvudanföranden och en plenardiskussion.

Evenemanget var på engelska.