Datakatalogen är en tjänst som beskriver forskningsdata som producerats inom Helsingfors universitet. I datakatalogen kan man söka och bläddra i beskrivningar av forskningsdata (metadata). Tjänsten ökar framför allt synligheten för dolda forskningsmaterial. Sådana datamaterial är bl.a. känsligt material och material för vilka det inte finns en lämplig publiceringsplats i öppna datarepositorier.
Forskaren kan beskriva sitt material i Datakatalogen och få en permanent identifierare för det oberoende av var själva datan finns. Uppgifterna matas in i Datakatalogen med ett webbformulär. I datakatalogen görs också automatiskt sökningar i forskningsmaterialens metadata från ett mycket använt datarepositorium. De uppgifter som matas in i datakatalogen överförs till det nationella Forskningsdatalagret som upprätthålls av CSC.
Datakatalogen fungerar samtidigt som sökgränssnitt för material som förvaras i Databank vid Helsingfors universitet. I databanken kan forskarna förvara sitt forskningsmaterial efter projektet eller genast när man inte längre behöver redigera uppgifterna. Databanken är alltså en säker förvaringsplats för statiskt material. Databankens material beskrivs, vilket innebär att materialet ges ett namn, en kort beskrivning, upphovsmän, en licens och att man behåller taggen (DOI).
För mer information om Datakatalog och dess utvecklingsprojekt, vänligen skicka e-post till datasupport@helsinki.fi.