Klimatforskning är nu viktigare än någonsin tidigare. Jordens temperatur har redan stigit med cirka en grad. Om uppvärmningen fortsätter i samma takt kommer temperaturen att ha stigit över 1,5 grader före 2050. Att överskrida den gränsen skulle innebära en märkbar risk för både människan och naturen. Enligt en ny klimatrapport från IPCC har mänskligheten 12 år på sig att åstadkomma de nödvändiga minskningarna av utsläppen.
Vetenskapens budskap är tydligt. För att uppnå målet behövs en större förändring än vi någonsin sett. Det räcker inte enbart med att minska utsläppen för att stoppa temperaturhöjningen, utan vi måste också kunna eliminera koldioxid ur atmosfären, bl.a. med hjälp av kolsänkor och metoder för att ta koldioxiden till vara. Men det är inte ännu för sent. Från och med nu påverkar varje klimatrelaterat beslut som tas eller inte tas mänsklighetens framtid. Alla dessa beslut bör basera sig på högklassig vetenskaplig forskning.
Helsingfors universitetet svarar på utmaningen genom att bedriva spetsforskning om klimatet. Vår spetsenhet för atmosfärvetenskaper med ledning av professor Markku Kulmala har skapat kontakter runtom i världen och hittat nya faktorer som påverkar klimatet. Vi har byggt en forskningsinfrastruktur i världsklass och har de längsta tidsserierna över luftburna partiklar i världen. 15 % av hela världens forskning om luftburna partiklar görs vid Helsingfors universitet. Men det finns fortfarande mycket vi inte vet.
Jordens framtid kan tryggas endast genom att tygla klimatförändringen. För det behöver vi forskningsbaserad kunskap om vad som händer på jordytan, i atmosfären och i hela planetens ekosystem. Helsingfors universitet är en föregångare inom klimatforskning och en av de ledande forskningsinstitutionerna i hela världen.
För att stoppa klimatförändringen behöver vi forskningsbaserad kunskap om vad som händer på jordytan, i atmosfären och i hela planetens ekosystem. För att nå vårt mål behöver vi även din hjälp. Gör en donation till vetenskapen och för hela mänskligheten.