Föränderliga urbana rum

Vi undersöker urbana ekosystem: vad de betyder för biodiversiteten, människors världsuppfattning, värderingar och välbefinnande samt sociospatiala ojämlikheter, hur naturen betraktas som bidragsgivande till att hitta lösningar på besvärliga hållbarhetsproblem och hur dess förvaltning organiseras på alla nivåer. Vi är också intresserade av urbaniseringen som ett globalt fenomen. Vi undersöker hur städer är sammanlänkade med global dynamik genom sin resursanvändning, sina utsläpp och sin sociopolitiska dynamik.

Typiskt för antropocen är att städer och andra urbaniserade områden väger tungt när det gäller miljöpåverkan på global skala. Samtidigt håller de urbana områdena på att förändras på grund av miljöförändringar och även på grund av avsiktliga mänskliga aktiviteter. Det här innebär också att beakta och försöka förstå behoven hos andra, icke-mänskliga arter och ge dem utrymme, och därigenom åter betona vad hållbarhet kan gå ut på. Detta innebär att ägna sig åt urbana och periurbana områdens biofysiska processer och funktioner (till exempel grundläggande ekologiska frågor och kvaliteten på den biofysiska miljön) och de individuella, praktiska och politiska processer som möjliggör eller hämmar förändringar mot hållbarhet i urbana områden. 

Vid ECOENV undersöker vi urbana ekosystem: vad de betyder för biodiversiteten, människors världsuppfattning, värderingar och välbefinnande samt sociospatiala ojämlikheter, hur naturen betraktas som bidragsgivande till att hitta lösningar på besvärliga hållbarhetsproblem och hur dess förvaltning organiseras på alla nivåer, från det lokala till det internationella. Vårt andra intresseområde ligger inom urbaniseringen som ett globalt fenomen i stället för att fokusera på enskilda städer. Vi undersöker hur städer är sammanlänkade med global dynamik genom resursanvändningen, utsläppen, de kulturella dynamikerna och användningen av politisk makt, principer och naturbaserade lösningar. 

Vår forskning utnyttjar ett flertal vetenskapsgrenar samt tvärvetenskapligt och transdisciplinärt arbete. Bland pågående forskning kan nämnas tillämpning av multimetoder och blandade metoder, inklusive grundläggande kvantifikation av urban biodiversitet, ekologiska processer och funktioner, deltagande urban planläggning, och utnyttjande av GIS-baserad forskning för att vägleda till en mer inkluderande förvaltning och styrning av ekosystem. Därutöver samskapar vi kunskap, agerar adaptivt och lär oss använda denna kunskap inom våra områden. 

Vår målsättning är att förbättra den vetenskapliga förståelsen av de invecklade, dynamiska interaktionerna mellan människan och naturen, med äkta djup i den vetenskapliga förståelsen av människor, sociala strukturer och flertalet andra arter som vi delar dessa rum med, det vill säga städernas ekologi. Eftersom vi i hög grad är ett inter- och transdisciplinärt fokusområde tar vi ansvar för att undervisa nästa generations urbana forskare och ledare. 

Forskningen inom detta fokusområde är nära knuten till vattentemat, med beaktande av att världens urbana bosättningar finns nära vatten som erbjuder försörjning men också ökar riskerna vid till exempel översvämningar orsakade av klimatförändringen. Dessutom kommer kanske mänsklig bosättning i Arktis att öka som en följd av klimatförändringen, vilket ger upphov till forskningsfrågor om hållbar förvaltning av dessa områden.