ECOENV:s styrka ligger i de nyfikenhetsdrivna vetenskaper som inriktar sig på grundforskningsfrågor om ekosystem och samhällen. Vi är också framstående inom tvärvetenskaplig miljö- och samhällsvetenskap och tar tag i frågor om den invecklade växelverkan inom och mellan samhälls- och miljösystem samt engagerar oss i att utforma hållbarhetslösningar i samarbete med andra genom gemensamt skapad kunskap, adaptiva och transformativa åtgärder och socialt lärande.
Även om forskningen inom ECOENV omfattar olika perspektiv och kritiska teman tillämpas dess styrka och expertis i hög grad inom tre rumsliga och systematiska fokusområden: den föränderliga arktiska miljön, de föränderliga havs- och sötvattenekosystemen samt omvandling av urbana ekosystem.
De toppmoderna biologiska forskningsstationerna i Tvärminne, Lammi och Kilpisjärvi innehar en nyckelposition för ECOENV:s empiriska forskning. Dessa stationer stärker vårt forskningsprogram genom att erbjuda fältplatser för långsiktiga observationer, och laboratorieanläggningar som är kuvöser för såväl yrkesforskare som magisterstudenter och doktorander.
ECOENV har vidsträckta kontakter och samarbeten med profileringsområden vid Helsingfors universitet, forskningsnätverk och institutioner, och även med regionala och lokala miljömyndigheter samt internationella organisationer och nätverk. Våra samarbetsnätverk skapar också grunden för mångfasetterad och långtgående samhällspåverkan, inklusive kunskapsdelning med viktiga beslutsfattare.
ECOENV-forskarna bidrar till kandidat-, magister- och doktorsprogrammen. Det ämnesövergripande kandidatprogrammet i miljövetenskaper och magisterprogrammet i miljöförändringar och global hållbarhet hör till de populäraste vid Helsingfors universitet. Vår forskningsbaserade undervisning omfattar förståelse av ekologiska processer genom fält- och laboratoriekurser samt samhällsvetenskapliga kurser som anknyter till intressentgruppers behov i fråga om angelägna hållbarhetsutmaningar.
Våra utexaminerade studenter har metodologiska färdigheter som svarar på potentiella arbetsgivares behov, såsom behoven vid forskningsinstitutioner samt i den offentliga och tredje sektorn, och förbereder studenterna för mångsidiga specialistroller i anslutning till föränderliga miljöer och hållbarhet.
Forskningsprogrammets direktör Sirkku Juhola och vice direktör Merja Kontro