Vårt forskningsintresse för det föränderliga Arktis omfattar de effekter som klimatförändringen har på marina, akvatiska, och terrestra ekosystem, inklusive havsisens och permafrostsystemens biogeokemi och ekologi. Vår expertis och forskning omfattar arktiska kol- och kvävecykler samt den långsiktiga utvecklingen av biofysiska och socioekologiska system och användningen av naturresurser.
Under de senaste årtiondena har det blivit närapå fyra gånger varmare i Arktis jämfört med den takt som observerats globalt. Arktis förändras på en lokal, regional och global skala, vilket resulterar i följdverkningar på ekosystemen och det sociala, kulturella, ekonomiska och politiska livet. Den ökade uppvärmningen och de förändrade hydrologiska förhållandena har orsakat en mängd förändringar i ekosystemen och livsmiljöerna i Arktis. Dessa förändringar inkluderar isförluster, omfattande förändringar i arternas utbredning och artrikedomen, modifierade kolcykler, förändrade brandregimer, tinande permafrost och årstidsförskjutningar. Att beakta naturlig variation ger viktiga insikter i Arktis framtid.
ECOENV:s forskningsintresse i fråga om det föränderliga Arktis omfattar de effekter som klimatförändringen har på marina, akvatiska och terrestra ekosystem, inklusive havsisens och permafrostens biogeokemi och ekologi. Vår expertis och forskning omfattar arktiska kol- och kvävecykler samt den långsiktiga utvecklingen av biofysiska och socioekologiska system och användningen av naturresurser. Våra forskningsfrågor kopplade till människans påverkan på Arktis, områdets biodiversitet och framtiden för ekosystemtjänster samt hur miljöförändringarna i Arktis kommer att påverka mänskliga aktiviteter förenar det föränderliga Arktis med andra forskningsteman vid vår fakultet.
Forskare som inriktar sig på detta fokusområde använder en mängd olika metoder, såsom bevakning av nuvarande biofysiska förhållanden, återskapande av miljöer och klimatförhållanden från det förgångna och arbete med lokala människor och samhällen. Detta uppnås till exempel genom att utnyttja fältmätningar, fjärranalyser, olika modelleringstekniker och ett brett spektrum av samhällsvetenskapliga metoder.
Forskningen om det föränderliga Arktis har starka synergieffekter med fokusområdet som omfattar havs- och sötvattensforskning, eftersom sjöar, tjärnar, forsar och Norra ishavet innehar en nyckelposition i Arktis landskap och därmed har gemensamma högaktuella forskningsfrågor.