Havs- och sötvattenekosystem undergår aldrig tidigare skådade förändringar som ett resultat av mänskliga aktiviteter och den globala uppvärmningen. Vår forskning vid ECOENV strävar efter att bygga upp en förståelse av grundläggande problem som skapats av människans aktiviteter och föreslå lösningar på de mest trängande stora utmaningar som havs- och sötvattenekosystemen står inför: biodiversitetsförlust, nedsmutsning, sjöfartsaktiviteter och klimatförändringen.
Vid ECOENV tar vi fram och utvecklar ekologiska teorier genom multidisciplinär och datadriven forskning med stöd av toppmoderna anläggningar vid tre biologiska forskningsstationer. Vi utvärderar kopplingarna mellan biodiversitet, kolets och näringsämnenas kretslopp och klimatresponsen på olika biologiska organisationsnivåer, från gener och organismer till samhällen, näringsvävar och ekosystem. Vår expertis och forskning behandlar havs- och sötvattenekosystemens strukturella och funktionella komplexitet och växelverkan från land till hav samt väsentliga tjänster för människans välbefinnande.
Det här är grunden till beslutsstödjande system för att förbättra användning, skydd och förvaltning av kustområden, sjöar och älvar som har potential att mildra klimatförändringen. Vår forskning tillhandahåller grundläggande kunskap och ändamålsenliga verktyg för ekosystemförvaltare och beslutsfattare att bekämpa biodiversitets- och klimatkriser och skydda våra vattenresurser med målet att skapa hållbara ekosystembaserade fiskerier.
Forskare inom detta fokusområde använder ett urval av metoder och kombinerar fältbaserade, experimentella, statistiska och modellerande tillvägagångssätt, inklusive moderna molekylära verktyg samt risk- och beslutsanalys för policystöd baserad på högkvalitativ tillämpad vetenskap. Utöver forsknings- och erfarenhetsbaserad undervisning eftersträvar vi aktivt effektiva sätt att sprida kunskap i rätt tid och kommunicera med allmänheten och intressenter genom att arrangera seminarier, utställningar, naturstigar och evenemang för att förbättra vattenkunskapen.
Havs- och sötvattensforskningen är nära knuten till andra temaområden vid ECOENV genom undersökningar som genom att utvärdera ekosystemens hälsa och människans välbefinnande syftar till gemensam påverkan på områden som förlust av biodiversitet, motverkan av klimatförändringen och andra mänskliga aktiviteter.