Nobelpristagaren Bengt Holmström är alumn från Helsingfors universitet

Årets Nobelpristagare i ekonomi nationalekonomen Bengt Holmström har studerat matematik vid Helsingfors universitet.

Finländaren Bengt Holmström får Nobelpriset i ekonomi 2016 för sin forskning om kontraktsteori. Han delar priset med Oliver Hart från USA.

Holmström är professor i ekonomi vid Massachusetts Institute of Technology (MIT). Han tog kandidatexamen i naturvetenskaper med matematik som huvudämne vid Helsingfors universitet 1972. Holmströms biämnen var fysik, teoretisk fysik och statistik.

Alumnföreningen vid Helsingfors universitet utsåg Bengt Holmström till Årets alumn 2010.

I samband med utnämningen sade Holmström att alumnskapet för honom innebär tacksamhet för den inspirerande undervisning som på ett avgörande sätt har påverkat hans val i livet.

Alumnföreningen vid Helsingfors universitet utser årligen en person till Årets alumn som med sin verksamhet och genom sitt exempel har främjat den akademiska utbildningens anseende inom sitt eget område.

Läs mer om: Högskole- & vetenskapspolitik