Silmäsairaudet

Yliopistollisen eläinsairaalan silmäsairauksien poliklinikalla potilaalle suoritetaan perusteellinen silmätutkimus.

 

Tutkimuksessa arvioidaan aina molemmat silmät. Silmätutkimukseen kuuluu suppea neuro-oftalmologinen tutkimus (vasteiden ja refleksien arviointi), kyynelnestetuotannon ja silmänpaineen mittaus, silmää ympäröivien rakenteiden arviointi, silmän pinta- ja sisäosien arviointi mukaan lukien silmäpohjatutkimus (rakovalobiomikroskopia, oftalmoskopia), sekä tarvittaessa mm. solunäytteiden ja viljelynäytteiden otto ja suppea yleistutkimus.

Pääsääntöisesti perustutkimukset voidaan suorittaa ilman rauhoitusta, tunnelmaltaan rauhallisissa tutkimusolosuhteissa. Eläinlääkärin työparina toimivat, silmäsairauksiin perehtyneet eläintenhoitajamme käsittelevät potilaitamme vakaalla rutiinilla sujuvoittaen tutkimuksen kulkua.

Yksilön löydöksistä ja tarpeesta riippuen voidaan tehdä/tarjota muun muassa seuraavia jatkotutkimuksia:

  • kammiokulman tutkimus (gonioskopia)
  • taittokyvyn tutkimus (retinoskopia)
  • verkkokalvon sähköisen toiminnan tutkimus (ERG elektroretinogrammi)
  • kuvantamistutkimukset (silmän ultraäänitutkimus,silmien alueen tietokonetomografia ja/tai magneettikuvaus)

Yliopistollisessa eläinsairaalassa suoritetaan silmän ja silmää ympäröivien kudosten kirurgisia toimenpiteitä nykyaikaisin mikrokirurgisin välinein ja tekniikoin, mukaan luettuna laserkirurgiset toimenpiteet sekä kaihileikkaukset (fakoemulsifikaatio).

Eläimillä esiintyy pitkälti samoja silmäsairauksia kuin ihmisilläkin. Etenkin koirilla, mutta myös kissoilla, esiintyy paljon perinnöllisiä sairauksia silmän eri osissa. Lisäksi eläimillä esiintyy muuan muassa traumaperäisiä silmän tai silmä ympäröivien kudosten vammoja

Tavallisia hoitoon tuloon syitä ovat muutokset silmän ulkonäössä (esimerkiksi punoittavat, rähmivät tai sameat silmät), silmävuoto sekä muutokset näkökyvyssä. Osa sairauksista, kuten glaukooma sekä vakavat silmävammat, vaativat kiireellistä hoitoa, jotta näkö ja silmämuna voidaan pelastaa. Silmävaiva on syytä pikaisesti tutkituttaa etenkin, jos silmä on kipeä (oireina siristys, punoitus, vetinen vuoto, valonarkuus), samentunut pinnastaan tai silmän ulkomuoto on selvästi muuten muuttunut.  

Tutkimuksiin on syytä tulla pikaisesti myös, jos eläimen näkökyky selvästi heikkenee. Silmäsairaudet liittyvät toisinaan johonkin laajempaan ongelmakokonaisuuteen, jolloin niiden hoidossa tehdään tarvittaessa yhteistyötä sairaalan muiden osastojen kanssa.

Yliopistollisessa pieneläinsairaalassa silmäsairauksien parissa työskentelevät Eläinlääketieteen Lisensiaatti (ELL), eläinten silmäsairauksiin erikoistunut (eurooppalainen spesialistitutkinto EBVS Diplomate ECVO) eläinlääkäri Minna Mustikka, sekä Eläinlääketieteen Lisensiaatti (ELL), pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Kukka-Maaria Helkiö.