Pehmytosakirurgia

Pehmytosakirurgia hoitaa korvan, nenänielun, kaulan, rintaontelon, sydämen, hengitysteiden, ruoansulatuskanavan sekä virtsa- ja sukuelinten leikkauksellista hoitoa tarvitsevia koiria, kissoja ja eksoottisia eläimiä.

Vakavasti sairailla potilailla ja suurissa kirurgisissa toimenpiteissä onnistunut kirurginen hoitotulos edellyttää usein myös potilaan laadukasta leikkausta edeltävää ja leikkauksen jälkeistä hoitoa. Tämän mahdollistaa Yliopistollisen eläinsairaalan tehohoitoyksikkö.

Eläimen turvallinen nukutus ja tehokas kivunlievitys ovat ensiarvoisen tärkeitä osa-alueita kirurgisissa toimenpiteissä. Yliopistollisen eläinsairaalan anestesiayksikön henkilökunta huolehtii kaikkien virka-aikaan leikkaustoimenpiteissä olevien eläinten nukutuksesta. Näin leikkauksia tekevät kirurgit voivat täysipainoisesti keskittyä omaan työhönsä, potilasturvallisuus pysyy korkeatasoisena ja edellytykset onnistuneelle kirurgiselle hoitotulokselle optimoidaan.

Olemme erikoistuneet mm. rinta- ja vatsaontelokirurgisiin toimenpiteisiin, kuten:

  • keuhkolohkon poisto
  • avoimen valtimotiehyeen sulku
  • maksan ohittavien oikovirtaussuonien sulku
  • sappirakon kirurgia 
  • virtsanjohtimien synnynnäisten rakennepoikkeamien hoito

Kasvainkirurgiset potilaat ovat meillä tavallisia, ja meillä on valmiudet tehdä myös vaativampia kasvainkirurgisia toimenpiteitä. Ihokirurgiassa voimme tarvittaessa käyttää apuna myös erilaisia ihosiirteitä. Pään ja kaulan alueen kirurgisista toimenpiteistä esimerkkejä ovat korvakäytävän poistoleikkaus kroonisissa hoitoon vastaamattomissa korvatulehduksissa, lyhytkuonoisten rotujen hengitysongelmien helpottamiseksi tehtävät pehmeän kitalaen lyhennys ja sierainten avarrus, kilpirauhasten ja lisäkilpirauhasten kirurgiset toimenpiteet ja nieluhalvauksen kirurginen hoito. Lisäksi meillä on vankka kokemus perineaalialueen kirurgiaa vaativista toimenpiteistä.

Tä­hys­tys­leik­kauk­set

Tähystysleikkausten etuna avoleikkauksiin nähden ovat pienet leikkaushaavat ja siten vähäinen leikkauskipu sekä nopea toipuminen leikkauksen jälkeen. Tähystyksellä hoituvat koirilla mm. munasarjojen poistoleikkaus, vatsaonteloon jääneen piilokiveksen poisto sekä mahalaukun kiertymää ennaltaehkäisevä mahalaukun kiinnitysleikkaus. Myös maksasairauksien diagnosoimiseen tarvittavat maksan koepalat voidaan ottaa tähystysleikkauksella.

Henkilökuntamme on kokenutta ja pitkälle erikoistunutta.

Asiantuntijamme

ELT, DiplECVS Sari Mölsä ja ELL, Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Nina Peltokallio ovat perehtyneet myös vatsaontelon tähystysleikkauksiin.

Professori Outi Vapaavuori  ja ELT Sari Mölsä ovat pitkän työkokemuksen lisäksi suorittaneet eurooppalaisen pieneläinkirurgian erikoistumistutkinnon ja pystyvät tarjoamaan kansainvälisesti korkeatasoista pehmytosakirurgisten potilaiden hoitoa. ELL, Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Nina Peltokalliolla on vuosien kokemus pehmytosakirurgisten potilaiden hoidossa.

Kaikki kirurgit tekevät myös viidennen vuosikurssin eläinlääketieteen kandidaattien kanssa leikkauksia, kuten esimerkiksi kastraatioita, kohdun- ja munasarjojen sekä kasvainten poistoleikkauksia.