Nykyaikainen yliopisto-opetus on monimuotoista: erikokoisia ryhmiä, yksilöllistä ohjausta, vuorovaikutteista lähi- ja etäopetusta. Opetusta, joka perustuu aina tutkimukseen, kehitetään avoimempaan, yhteisöllisempään ja opiskelijakeskeisempään suuntaan hyödyntäen digitalisaation tarjoamia mahdollisuuksia. Huippuopettajien verkosto ja yliopistopedagogiikan asiantuntijat tukevat kaikkia yliopiston opettajia opetuksen ja oppimisympäristöjen kehittämisessä.
Helsingin yliopistolla on merkittävä rooli suomalaisen koulutusjärjestelmän ja opettajankoulutuksen kehittämisessä. Maailmanlaajuinen menestystarina on tehnyt asiantuntijoistamme kysyttyjä osaajia nopeasti kasvavilla kansainvälisillä koulutusmarkkinoilla.
Opetus Helsingin yliopistossa
Yliopisto-opetus elää ja kehittyy
Tulevaisuudessa opetus on kaikille avointa, yhteisöllistä ja opiskelijakeskeistä. Helsingin yliopistossa tulevaisuuden opetus toteutuu jo nyt. Yliopistossa opetuksen asiantuntijoiden osaaminen perustuu tietoon, tutkimukseen ja käytännön opetukseen.
Opetus perustuu tutkimukseen ja opiskelijat tutkivat
Helsingin yliopisto toteuttaa yliopiston ideaa opetusfilosofiallaan, jonka lähtökohtana ovat tutkimukseen perustuva opetus, korkeatasoinen oppimisyhteisön
ja -ympäristö sekä opetuksen oppimislähtöisyys. Opettajien osallistuminen tutkimukseen ja tiedeyhteisön tuottaman tutkimuksen hyödyntäminen opetuksessa on luonteenomaista Helsingin yliopiston korkeatasoiselle opetukselle.
Jatkuva oppiminen ja avoin opetus
Helsingin yliopistossa on tutkintoon johtavien koulutusten lisäksi tarjolla monipuolinen valikoima kaikille avointa opetusta ja itseopiskelumahdollisuuksia. Monipuolisen tarjontamme avulla voit hankkia itsellesi lisäkoulutusta, edistää ammatillista kehittymistäsi tai vain opiskella sinua kiinnostavia asioita. Jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia on tarjolla avoimina verkkokursseina eli MOOC:eina (Massive Open Online Courses), Avoimen yliopiston kursseina ja täydennyskoulutuksena sekä lukuisina avoimina tiedetapahtumina Tiedekulmassa ja yliopiston eri kampuksilla.
Maailman paras suomalainen koulutus
Suomalainen koulutus on ollut maailmanlaajuinen menestystarina. Helsingin yliopiston osaaminen opettajankoulutuksessa ja koulutusjärjestelmien kehittämisessä on yhä tärkeämpi vientituote. Alan konkarit Kirsti Lonka ja Jari Lavonen kertovat, miksi näin on. Opettajankoulutuksen ohella myös tiedekasvatus, erityisesti lapsille suunnattuna, on herättänyt suurta kiinnostusta maailmalla. Jenni Vartiainen esittelee jutussa, miten ilmiöpohjaisuutta sovelletaan leikin ja tiedekasvatuksen yhdistämisessä.
Opetus- ja koulutusinnovaatioita
Helsingin yliopistossa on kehitetty tutkimukseen perustuvia koulutusinnovaatioita, joista on tullut kaupallisia menestyksiä, kuten HEI Schools. Koulujen digitalisaatiohaasteita taklataan Innokas-verkoston kautta niin opettajien täydennyskoulutuksen kuin koulujen kehittämisen kautta. Business Finland -rahoitteinen dLearn.Helsinki kehittää tekoälyyn perustuvaa työkalua, joka auttaa yksilöitä ja yhteisöjä tunnistamaan ja kehittämään yhdessä taitoja kohteellisesti ja käytännönlähteisesti.