Yhteiskuntaamme on vavisuttanut ennennäkemätön kriisi, koronapandemia. Tapamme reagoida muuttuneeseen tilanteeseen on yksilöllinen, mutta myös yhteiskunnat rakentavat selviytymisstrategiansa eri tavoin. Kirahviklubin syksyn tiedeillassa maanantaina 23.11.2020 klo 18.00 keskustellaan yksilöiden ja yhteiskuntien kyvystä sietää häiriö- ja kriisitilanteita ja mukautua niiden jälkeiseen tilanteeseen. Tätä selviytymis- ja sopeutumiskykyä sekä psyykkistä joustavuutta kutsutaan resilienssiksi.
Tarkastelemme teemaa monesta näkökulmasta:
Miten yhteiskunnan taustat ja historialliset kokemukset vaikuttavat kriisin hallintaan ja siihen, kuinka resilienttejä yhteisöt ja yhteiskunnat ovat? Miten suomalainen ja ruotsalainen yhteiskunta eroavat taustoissaan ja toimissaan kriisien keskellä ja niiden jälkeen? Miksi toiset yhteisöt ja yksilöt sietävät epävarmuutta paremmin kuin toiset? Miten sotien/aikaisempien pandemioiden jälkeinen sukupolvi kohtasi epävarmuuden? Miten nykynuoret suhtautuvat tulevaisuuteen epävarmassa työllisyystilanteessa, jota rasittaa jo huoli ilmastokriisistä?
Keskustelemassa ovat poliittisen historian emeritusprofessori Pauli Kettunen (Helsingin yliopisto), sosiologian professori Terhi-Anna Wilska (Jyväskylän yliopisto) sekä poliittisen historian dosentti Mikko Majander (Helsingin yliopisto ja ajatuspaja Magma). Keskustelua johdattelee toimittaja, työelämäprofessori Reetta Räty.