Näin Helsingin yliopisto edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden edistymistä

Kestävän kehityksen tavoitteiden vuosipäivää vietetään 25.9. Yliopisto on sitoutunut edistämään kestävän kehityksen tavoitteita kaikessa toiminnassaan.

Helsingin yliopisto on sitoutunut edistämään YK:n kaikkia 17:ää kestävän kehityksen tavoitetta. Kestävän kehityksen tavoitteet tarjoavat selkeän ja kattavan viitekehyksen, joka auttaa ohjaamaan kestävän kehityksen ponnisteluja ja tavoitteita yliopistotasolla. 

Vuosina 2022–2024 on painotettu erityisesti seuraavia tavoitteita: hyvä koulutus (tavoite 4), kestävä teollisuus, innovaatiot ja infrastruktuurit (tavoite 9), ilmastoteot (tavoite 13) sekä yhteistyö ja kumppanuus (tavoite 17). 

Kestävän kehityksen tavoitteiden edistäminen näkyy yliopiston arjessa muun muassa seuraavien tekojen kautta. 

Hyvä koulutus – kestävyysosaamista tuleville opettajille

Kasvatustieteellisen tiedekunnan Kestävyyskasvatus -kurssi tarjoaa kaikille tuleville opettajille kestävyyskasvatusosaamista. Kurssilla painotetaan kestävyyden pedagogista ja kasvatuksellista näkökulmaa. 

Tuleva opettaja saa valmiudet itse käsitellä ja kohdata kestävyyteen liittyviä asioita, sekä pohtia, miten hän näitä asioita opettaa. Hyvän kestävyyskasvatusosaamisen saanut uusi opettaja osaa sekä reflektoida, että toimia tilanteissa, jossa tarvitaan tietoja ja taitoja esimerkiksi kestävään elämäntapaan, ihmisoikeuksiin, sukupuolten tasa-arvoon, rauhan ja väkivallattomuuden kulttuuriin ja muihin Agenda2030-ohjelmassa mainittuihin kestävän kehityksen osa-alueisiin.   

Kestävä teollisuus, innovaatiot ja infrastruktuurit – metsäpuutarha Viikkiin 

Campus Forest Garden on yliopiston Kipinä-rahoituksella tuettu hanke, jossa Viikin kampuksen vajaakäytössä oleva nurmikko muutetaan viheralueeksi. Metsäpuutarha istutettiin Biokeskus 3:n viereen toukokuussa 2024 vapaaehtoisten yliopistolaisten voimin. 

Kaupungit käyttävät valtaosan maapallon energiasta ja aiheuttavat merkittävän osan globaaleista päästöistä. Metsäpuutarhat voivat toimia innovatiivisena ratkaisuna kaupunkialueilla puhtaan siirtymän edistämiseksi. Ne toimivat keinona siirtyä betonista ja asfaltista kohti maaperän, kasvien ja biodiversiteetin arvostamista kaupunkien infrastruktuurissa. Metsäpuutarhat tukevat luonnon monimuotoisuutta ja ne voivat sitoa hiiltä maaperään. Samalla ne voivat vastata kaupunkien kohtaamiin haasteisiin lieventämällä lämpötilan vaihteluita ja sitomalla hulevesiä.  Läheisyys luontoon ehkäisee myös autoimmuniteettisairauksia sekä mielenterveysongelmia ihmisillä ja eläimillä.

Ilmastotekoja – ylioppilaskunnan ympäristövaliokunnan toiminta ja tapahtumat  

HYYn Ympäristövaliokunta on avoin koko Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan jäsenistölle. Valiokunta järjestää tapahtumia sekä kampanjoita ja edistää kestäviä arvoja opiskelijayhteisössä. Lisäksi valiokunta osallistuu yliopiston ja ylioppilaskunnan kestävän kehityksen suunnitelmien päivitystyöhön. 

Ympäristövaliokunnan järjestämässä Vegan Crawl -tapahtumassa opiskelijat pääsevät tutustumaan Helsingin vegaaniravintoloihin. Climate Fresk -työpajoissa puolestaan tarjotaan ajantasaista, tutkimukseen perustuvaa tietoa ilmastonmuutokseen vaikuttavista tekijöistä.  

Yhteistyö ja kumppanuus – Una Europa -yhteistyötä kestävyyden edistämiseksi 

Una Europa on 11 eurooppalaisen yliopiston allianssi, joka kokoaa yhteen Euroopan johtavia tutkimusyliopistoja tekemään yhteistyötä koulutuksen, tutkimuksen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen aloitteissa.  Kestävän kehityksen tavoitteet auttavat muotoilemaan allianssin tavoitteita sekä menemään kohti niitä muutoksia tutkimuksessa, koulutuksessa ja yhteiskunnassa, joita allianssin toiminnalla pyritään saavuttamaan.

Una Europan visiossa opiskelijalähtöisestä opetuksesta ja oppimisesta tuodaan esille opettajien ja opiskelijoiden rooli globaalien haasteiden ymmärtämisessä. Una Europan One Health -painopistealueella tutkitaan ihmisten, eläinten, muiden organismien ja ympäristön välisiä yhteyksiä, jotta suurten terveyshaasteiden monimutkaisuutta voitaisiin ymmärtää paremmin. Una Europan kestävyyden työryhmässä on kehitetty konkreettisia tavoitteita yliopistojen välisen ja sisäisen yhteistyön kestävyyden parantamiseksi. UnaVEx-projektissa Una Europa tekee yhteistyötä allianssin jäsenien ja afrikkalaisten instituutioiden kanssa tarjotakseen virtuaalisia ja saavutettavia kestävyyteen keskittyviä koulutusmahdollisuuksia.

***

Yliopisto juhlistaa Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteiden vuosipäivää 25.9.2024 osallistumalla maailmanlaajuiseen liputuskampanjaan. Liputus symboloi yliopiston vahvaa sitoutumista YKn kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseen.