Avaruusmyrskyjen ennustaminen turvaa satelliitteja ja ennakoi revontulia

Professori Emilia Kilpua tarkkailee työkseen auringosta purkautuvia plasmapilviä. Purkausten vaikutukset näkyvät muun muassa Maata ympäröivissä säteilyvöissä.

Mitä tutkit?

Tutkin Auringosta purkautuvia valtavia plasmapilviä. Selvitän muun muassa, miten ne purkautuvat, minkälaisia ne ovat sekä miten ne etenevät ja muuttuvat matkallaan läpi planeettainvälisen avaruuden.

Tutkin myös purkausten vaikutuksia avaruussäähän, varsinkin dramaattisia muutoksia Maata ympäröivissä Van Allenin säteilyvöissä.

Miten ja mihin tutkimuksesi vaikuttaa?

Kun purkauspilvi iskeytyy Maahan, aiheutuu usein avaruusmyrsky. Tällöin näkyy upeita revontulia, mutta tapahtuu myös haitallisia avaruussäävaikutuksia. Ne ovat vaaraksi muun muassa satelliiteille.

Ryhmäni tutkimus auttaa ennustamaan paremmin näitä myrskyjä.

Mikä alallasi inspiroi sinua erityisesti juuri nyt?

Minua inspiroivat uudet havainnot Auringosta. Muun muassa luotaimet Solar Orbiter, Parker Solar Probe ja BepiColombo tarjoavat aivan ennennäkemättömiä mittauksia Auringosta ja aurinkotuulesta.

Ryhmässäni kehitettyjen mallien avulla pääsemme tutkimaan entistä tarkemmin, miksi purkaus tapahtuu, sekä ennustamaan sen magneettikenttää.

Tutkimuksessamme yhdistyy sekä käytännön sovellutukset, että perustavanlaatuinen plasmafysiikka.

Emilia Kilpua on avaruusfysiikan professori matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa.

Katso Emilia Kilpuan uuden professorin juhlaluento 26.05.2021 YouTubessa.

Tutustu muihin uusiin professoreihin.