Uusien professorien juhlaluennot
Helsingin yliopiston professorit pitävät uudessa tehtävässään aina tervetuliaisluennon. Se on yleistajuinen katsaus hänen tutmisaiheisiinsa. Luennot voivat olla videoita tai tapahtumia.

Tulevat luennot

Seuraavat professoriluennot ovat toukokuussa 2021. Edelliset pidettiin 30.11.-4.12.2020 virtuaalisesti Uusien professorien viikkona. Katso uusien professorien juhlaluennot YouTubessa.

Luentojen kulku

Normaalioloissa uusia professoreja juhlitaan Uusien professorien tervetuliaisluennoilla. Juhlaluennot järjestetään kahdesti lukuvuodessa lähellä kunkin lukukauden loppua. Vanhaa tapaa kunnioittaen päivä on yhä keskiviikko, joko toukokuun viimeinen tai joulukuun ensimmäinen.

Tervehdittyään yhteisesti yliopiston johtoa professorit siirtyvät kukin taholleen pitämään 20 minuuttia kestävän luennon. Luennot ovat kaikille avoimia, yleistajuisia esityksiä professorin tieteenalasta ja omista tutkimusaiheista. Tiedekuntien dekaanit huolehtivat uusien professorien esittelyistä kuulijoille.

Luentojen jälkeen alkaa juhlasalissa päivän yhteinen osa, jonne yliopiston johto, tiedekuntien dekaanit ja uudet professorit saapuvat kulkueena.

Kanslerin tervehdyspuheen ja musiikkiesitysten lisäksi yksi päivän uusista professoreista pitää tilaisuudessa oman luentonsa. Tämän lisäksi kaikki uudet professorit esitellään ja he vastaavat omaa alaansa koskevaan kysymykseen.

Uusien professorien viikko

Koronavirustilanteen vuoksi juhlaluennot on järjestetty virtuaalitapahtuma Uusien professorien viikkona. Yhden viikon jokaisena arkipäivänä YouTubessa julkaistaan professorien videoluentoja. Ne kestävät noin 10–15 minuuttia. Videot ovat nähtävissä Helsingin yliopiston YouTube-kanavalla myös viikon jälkeen.

Pukukoodi

Uusista professoreista miehet pukeutuvat frakkiin (mustat liivit ja valkea solmuke) ja naiset mustaan pukuun pitkillä hihoilla. Papit voivat käyttää papin pukua. Ulkomailla väitelleet voivat käyttää väitösyliopistonsa tohtorinasua. Uusilla professoreilla on mukanaan tohtorinhattu. Sisääntulokulkueeseen osallistuvat pukeutuvat tummaan pukuun. Myös muiden vieraiden toivotaan ottamaan huomioon tilaisuuden luonteen.

Lisätietoa: unievents@helsinki.fi