Yhdentoista korkeakoulun tuottamat kestävyys- ja ilmastokurssit yhdestä paikasta
Climate University -korkeakouluverkosto tarjoaa monipuolista verkko-opetusta ilmastonmuutoksesta ja kestävyydestä. Kurssien materiaalit ovat kaikille avoimia, ja avointen yliopistojen kautta kursseille voi osallistua kuka tahansa.

Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden tutkijatohtori Laura Riuttanen on kahden vuoden ajan kehittänyt yhteistyötahojensa kanssa Climate Universitya, 11 korkeakoulun verkostoa ja sen opetustarjontaa.

Urakan hedelmät ovat nyt kaikkien saatavilla yhdellä sivustolla. Climate University nostaa ilmastonmuutos- ja kestävyysopetuksen maailmanlaajuisesti uudelle tasolle etenkin monitieteisellä lähestymistavallaan.

– Kurssiemme sisällöt on hiottu lukuisissa monitieteisissä työpajoissa ja kymmenien eri tutkimusalojen asiantuntijoiden yhteisvoimin, Laura Riuttanen kertoo.

Monet kurssit myös vedetään yhteistyössä usean korkeakoulun kesken ja useamman eri alan opettajan voimin.

– Ilmastonmuutos ja kestävyys ovat niin monimutkaisia haasteita, ettei niitä ratkota vain ilmastotutkijoiden voimin. Eri alojen tietojen ja taitojen yhteen vetämistä on kaivattu kipeästi.

Opiskelukaveri Islannista

Climate Universityn kurssit ovat avoimia ja sopivat ilmastonmuutos- ja kestävyysaiheesta kiinnostuneille opettajille, korkeakouluopiskelijoille ja jo työelämässä vaikuttaville. 

Useat Climate Universityn kursseista voi suorittaa MOOC-verkkokursseina milloin itselle sopii. Näistä suorituksista saa todistukseksi MOOC-sertifikaatin. MOOC tulee sanoista massive open online course ja tarkoittaa suurille massoille sopivia verkkokursseja. 

– Jos kursseista haluaa opintopisteitä, opiskelijan tulee ilmoittautua verkoston jonkin korkeakoulun tai Avoimen yliopiston järjestämille Climate University -kursseille. Ne suoritetaan tiettyinä aikoina, ja kurssien vastuuopettajat määrittelevät ja arvioivat vaaditut suoritukset. Opettajat myös tarjoavat näillä kursseilla etätehtävien lisäksi reaaliaikaista opetusta. 

Monilla kursseilla tehdään pienryhmätöitä. Niillä opiskelijat jaetaan taustoiltaan mahdollisimman monipuolisiin ryhmiin. 

– Yhteispohjoismaisella Ilmasto.nyt -kurssillamme samassa ryhmässä voi istua suomalainen kestävyysjohtaja, islantilainen maatalousyliopiston opiskelija, Helsingin yliopiston filosofian maisteri ja Lundin yliopiston fysiikan opiskelija, Riuttanen havainnollistaa. 

Ilmastokurssi myös lukioon 

Opettajat saavat hyödyntää Climate Universityn verkko-opetusmateriaalia vapaasti. Kaikkiin materiaaleihin sisältyy opettajan opas, jossa neuvotaan, miten opetuksen voi järjestää, miten eri tehtävätyyppejä voi hyödyntää ja miten arvioida suorituksia, Riuttanen kertoo. 

– Verkostoomme mahtuu lisää yliopistoja, korkeakouluja ja ammattikorkeakouluja. CC-BY-SA -lisenssillä voimme luoda tulokaskorkeakoululle oman kurssikopioalustan omine vastuuhenkilöineen. 

Korkeakouluopetuksen lisäksi Climate Universitysta löytyy lukiolaisille sopiva peruskurssi ilmastonmuutoksesta. Lukiolaisen Ilmasto.nyt -kurssia voi käyttää sellaisenaan lukiossa, mutta sitä voi myös hyödyntää kurkistuskurssina korkeakouluopintoihin, Riuttanen vinkkaa. 

– Lukioilla on uudessa opetussuunnitelmassa velvoite korkeakouluyhteistyöhön, ja siihen minusta tämä kurssi sopii hyvin. Kurssin tiimoilta omaan kumppaniyliopistoon voi järjestää tutkijavierailuja ja -haastatteluja tai laboratorio- ja tutkimusasemakäyntejä. Järjestämme myös koulutusta opettajille materiaalin käyttöön lukio-opetuksessa. 

Mikä on Climate University

Laura Riuttanen esittelee Climate Universityn oheisessa videossa englanniksi.