Tiedekulman ohjelmasarja avaruuden tutkimuksesta käynnistyy

Tervetuloa matkalle avaruuteen! Tiedekulman Katse ylös -ohjelmasarjassa 13.–23.9. asiantuntijat puhuvat siitä, millaisia mahdollisuuksia avaruus avaa, ja miten avaruutta hyödynnetään kestävästi ja oikeudenmukaisesti.

Se, mitä avaruudessa ja kiertoradoilla tapahtuu, näkyy arjessamme joka päivä esimerkiksi puhelimen karttasovelluksina tai täsmällisinä sääennusteina. Helsingin yliopiston tutkijat ja muut asiantuntijat puntaroivat avaruuteen liittyviä kysymyksiä viidessä avoimessa tapahtumassa. 

Kaikki tapahtumat työpajatapahtumaa lukuun ottamatta ovat seurattavissa suorana ja jälkikäteen katsottavissa videotallenteina Youtubessa tai podcasteina yleisimmissä podcast-sovelluksissa.

Avaruus 10 minuutissa tiistaina 13.9. klo 17  

Hel­sin­gin yli­opis­ton tut­ki­jat kertovat nel­jä ajan­koh­tais­ta nä­kö­kul­maa ava­ruu­teen.  Tule mukaan oppimaan, miksi avaruusromu on ongelma, ovatko asteroidit todellinen uhka planeetallemme, mitä vaikutuksia avaruusmyrskyillä on Maassa ja mitä nykytutkimus sanoo mustista aukoista. Mukana ovat avaruusfyysikko Markus Battarbee, tähtitieteilijä Mikael Granvik, teoreettinen astrofyysikko Peter Johansson ja avaruusfyysikko Emilia Kilpua. Tapahtuman juontaa Liisa Mayow.  

Katso lisätietoja ja linkki streamiin Tiedekulman kotisivuilla

Avaruus Oy keskiviikkona 14.9. klo 17 

Millaista bisnestä avaruudessa tehdään ja miten avaruutta voidaan hyödyntää kestävästi? Keskustelemassa ovat avaruusteknologiayritys ICEYEn strategiajohtaja Pekka Laurila, avaruusfysiikan professori Minna Palmroth, väitöskirjatutkija Antti Tarvainen ja etänä työ- ja elinkeinoministeriön johtava asiantuntija Jenni Tapio. Keskustelun vetää Alma Onali

Katso lisätietoja ja linkki streamiin Tiedekulman kotisivuilla

Päiväni avaruustutkijana tiistaina 20.9. klo 16–19 

Lähtölaukaus avaruuteen! Tässä koko perheen työpajatapahtumassa pääset tutkijoiden ja tiedekasvattajien kanssa tutustumaan avaruuden ilmiöihin ja kokeilemaan, miten avaruutta tutkitaan käytännössä. Tiedekulma tuottaa tapahtuman yhteistyössä Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkoston ja Helsingin observatorion kanssa. 

Katso lisätietoja Tiedekulman kotisivuilla

HS Lasten tiedekysymykset Live kes­ki­viik­ko­na 21.9. klo 17 

Hel­sin­gin Sa­no­mien suo­sik­ki­pals­ta Las­ten tie­de­ky­sy­myk­set saa­puu Tiedekulman Stagelle. Ky­sy­mys­ten ai­hee­na on ih­meel­li­nen ava­ruus. Tiedekulmassa lasten kysymyksiin ovat vastaamassa astrofyysikko Sissi Enestam, tähtitieteilijä Mikael Granvik, avaruusfyysikko Minna Palmroth ja avaruusfilosofi Tuukka Perhoniemi. Tilaisuuden juontaa Jukka Ruukki Helsingin Sanomien tiedetoimituksesta. Tule esit­tä­mään ki­pe­rim­mät ava­ruusai­hei­set ky­sy­myk­se­si asian­tun­ti­joil­le!   

Katso lisätietoja ja linkki streamiin Tiedekulman kotisivuilla

Miten avaruus vaikuttaa yhteiskuntamme toimivuuteen? perjantaina 23.9. klo 9 

Mikä merkitys avaruustoiminnalla on yhteiskuntamme toimivuudelle? Mitä vaikutuksia avaruustoiminnan häiriöillä voi olla? Millainen uhka on äärimmäinen avaruusmyrsky ja miten siihen tulisi varautua? 

Tutkijoiden tietoiskuissa Aalto-yliopiston avaruustekniikan apulaisprofessori Jaan Praks, Helsingin yliopiston satelliittihäirinnän asiantuntija, apulaisprofessori Laura Ruotsalainen ja Helsingin yliopiston geoinformatiikan professori Markus Holopainen. Keskustelemassa ovat Huoltovarmuuskeskuksen infrastruktuuriosaston johtaja Jarna Hartikainen, Reaktorin avaruusliiketoiminnasta vastaava johtaja Juha-Matti Liukkonen, työ- ja elinkeinoministeriön teollisuusneuvos Maija Lönnqvist ja Helsingin yliopiston avaruusfysiikan professori Minna Palmroth. Tilaisuuden juontaa Jari Hanska

Katso lisätietoja ja linkki streamiin Tiedekulman kotisivuilla