Dogrisk - Ruokinta ja sairaudet

Koiratutkimuksen Dogrisk -tutkimusryhmässä teemme translationaalista tutkimusta koirien sairauksiin altistavista ravinto-, perintö- ja ympäristötekijöistä sekä hajukoirien käytöstä syöpien toteamisessa.

HUOM: Ylläpidämme paremmin Englanninkielistä sivustoa, katso linkki alla.

Dogrisk-ryhmämme on hyvin poikkitieteellinen, ja se pyrkii löytämään syy-yhteyksiä varsinkin ravinnon ja sairauksien välillä. Tutkimusryhmämme tutkii sairauksia, jotka koira sairastaa spontaaneina sairauksina ihmisten rinnalla (nyt atopiaa/allergiaa, syöpää, epilepsiaa, diabetes, OCD:ta ja nivelrikkoa). Tutkimuksemme toimivat ihmisten vastaavien sairauksien malleina. Epidemiologinen datamme perustuu www.ruokintakysely.fi-kyselyyn, jota tällä hetkellä päivitetään, eli se ei tällä hetkellä ole käytössä. Toivomme että saisimme seuraavan version käyttöön 2024 keväällä. Kyselyn pohjalta olemme toteuttaneet lemmikkikoirilla dieetti-interventioita. Tutkimme ravinnon vaikutusta koiran terveydentilaan, ravintoaineiden saantiin, geenitoimintaan, suoliston bakteeriflooraan, tulehdusmarkkereihin sekä muuhun aineenvaihduntaan eli metabolomiikkaan.

Lisäksi ryhmämme vetää hyvin monialaista hajukoira projekteja. Meidän kouluttamat koronakoirat olivat Helsinki-Vantaan lentokentällä 2020-21 ja toiminnan pohjalta pääsimme testaamaan koirien osaamista validaatiokokeessa. Tämän toiminnan seurauksena monen maan terveysviranomaiset tai miniterit, jopa presidentit, ottivat meihin yhteyttä siitä, miten tällaisiua koiria koulutetaan. Tutkimusryhmä tekee nyt esim japanin kanssa yhteistyötä, jossa syöpähajukoiria otetaan mukaan kansalliseen syövän seulontaan. Katso tästä uutinen alla tai englanninkielisellä sivustoillamme. Meillä on myös iso projekti kipusairaala Ortonin kannssa, jossa arvioimme koirien kykyä haistaa kroonisen kipukohtauksen ennen kuin se iskee. Näin potilas voi ottaa lääkkeensä ajoissa. Lisäksi olemme kouluttaneet Orton sairaalaan oman kipukoiran. 

Käykää myös katsomassa englanninkielisiä sivujamme alla olevasta linkistä.