Lung Insight - Hengitystiesairaudet

Helppoa hengittää – tutkimusta koirien hengitystiesairauksista.

Yliopistollisessa eläinsairaalassa on pitkään tutkittu koiran hengitystiesairauksia. Tutkimusryhmän nykyinen johtaja on pieneläin sisätautiopin dosentti Minna Rajamäki, joka teki oman väitöskirjansa koirien eosinofiilisesta keuhkotulehduksesta.

Ryhmän tutkimustyön tavoitteena on edistää koiran hengitystiesairauksien diagnostiikkaa ja hoitoa sekä pyrkiä vähentämään hengitysteistä aiheutuvia hyvinvointihaittoja. ”Helppoa hengittää ” on mottomme ja kansainvälisesti tunnustetulla ryhmälle on useita samanaikaisia tutkimusprojekteja käynnissä eri sairauksista hengitysteiden alueella.

Suuri osa tutkimuksiin osallistujista on eläinsairaalaan hoitoon tulevia koiria, mutta olemme tehneet paljon yhteistyötä rotujärjestöjen kanssa.Roduilla saattaa olla sille tyypillisiä sairauksia kuten valkoisen länsiylämaan terrierin keuhkojen sidekudostumissairaus tai Irlannin susikoiran toistuvat keuhkokuumeet. Rotujen harrastajat ovat aktiivisesti olleet mukana auttamassa samaan koiria tutkimuksiin mukaan ja olemme julkaisseet sairauksista monia tieteellisiä artikkeleita.

Keuhkosairauksia tutkittaessa eläimestä tehdään ensin tarkka kliininen yleistutkimus. Tämän jälkeen voidaan arvioida, mitä jatkotutkimuksia on tarpeen tehdä. Verinäytteen valkosolujen tutkimus ja keuhkojen röntgenkuvaus ovat tavallisia jatkotutkimuksia kliinisen yleistutkimuksen jälkeen. Erityistutkimuksina voidaan käyttää lisäksi valtimoveren happipitoisuuden tutkimusta, keuhkoputkien tähystystä ja huuhtelua sekä tietokonetomografiakuvausta.