Alfa - Lääkeainetutkimus

Tutkimme lääkeaineita, joita käytetään eläinten rauhoittamisessa, nukuttamisessa ja kivun lievittämisessä.

Eläinten rauhoittamisen ja nukutuksen esilääkkeenä käytetään lääkeaineita, joita kutsutaan niiden vaikutusmekanismin mukaan alfa-2 lääkkeiksi. Alfa-2 lääkkeet vaikuttavat keskushermostossa aiheuttaen vireystason laskun ja kivuntunteen heikkenemisen. Toivotun tehon lisäksi alfa-2 lääkkeillä on vähemmän toivottuja vaikutuksia. Ne hidastavat sydämen sykettä ja verenkiertoa.

Etsimme tutkimushankkeessamme keinoa ehkäistä tai lievittää alfa-2 lääkkeiden aiheuttamia muutoksia verenkiertoelimistön toimintaan. Löysimme alfa-2 lääkkeiden vastavaikuttajan, jonka vaikutukset kohdistuvat keskushermoston ulkopuolelle. Ryhmämme on todistanut, että tämä vastavaikuttaja kykenee ehkäisemään tai poistamaan alfa-2-lääkkeiden haittoja ilman, että niiden rauhoittava ja kipua lievittävä teho olennaisesti heikentyy.

Alfa-ryhmän tutkimukset ovat olleet menestyksekkäitä. Helsingin yliopisto on myynyt keksintömme hyödyntämisoikeudet yritykselle, joka on patentoinut ja kaupallistanut keksintömme. Euroopan lääkevirasto (EMA) on myöntänyt tälle lääkekeksinnölle myyntiluvan koirien rauhoitusaineena.

Tavoitteenamme on, että tutkimustyömme ja lääkekeksintömme parantavat koirien ja muidenkin eläinten rauhoitusten ja nukutusten turvallisuutta.

Jäsenet