Petbone - Ortopedia, biomateriaalitutkimus, kipututkimus

Koiratutkimuksen Petbone -tutkimusryhmämme keskittyy ortopedisten sairauksien diagnosointiin, hoitoon sekä hoitotulosten arviointiin.

Tutkimusryhmämme toimii tiiviisti FaunaFysio-ryhmän kanssa, jonka ansiosta pystymme ainutlaatuisella tavalla ottamaan huomioon myös toiminnallisuuden osana liikkumista. Tutkimusryhmässämme on osaamista sekä ortopedian, diagnostisen kuvantamisen ja kipututkimuksen aloilta. Useimmista tutkimuksista tehdään väitöskirjaa.

Käytössämme on sekä askelvoimalevy (force plate), askelvoimamatto (pressure mat), sekä painonjakaumamittari (stance analyzer), joiden avulla voidaan objektiivisesti arvioida koiran ontumista ja painon jakautumista eri jaloille. Perinteisen röntgenkuvauksen lisäksi käytössämme on viipalekuvaus- eli tietokonetomografiakuvauslaite (CT) sekä magneettikuvauslaite (MRI), joiden avulla pystymme arvioimaan tuki- ja liikuntaelimiä myös kolmiulotteisesti.

Biomateriaalitutkimuksessamme tällä hetkellä kehitämme mm. luusiirteen korvausmateriaaleja luupuutosten täyttöön, painoa kantavia murtumankorjausimplantteja, ja nivelen ruston puutosten korjautumista ohjaavia istutteita.

Dos. Anna Hielm-Björkmanin kehittämä kipukyselyn perusteella pystymme määrittämään koiran nivelrikkoon liittyvää kroonista kipua. Dos, FT Heli Hyytiäisen kehittämä koiran polven toiminnallinen testipatteri on myös yleisesti käytössä.

Petbone-ryhmällä on useita yhteistyötahoja sekä suomalaisten että ulkomaalaisten yliopistojen ja kaupallisten yhteistyökumppanien kanssa. Petbone-ryhmän tutkimuksista on valmistunut useita väitöskirjoja ja monia valmistellaan parhaillaan.