Peltotaskuruoho

Peltotaskuruoho on yksivuotinen kasvi: siementen kypsyessä kukkiva yksilö lakastuu kesällä.

Joillakin yksivuotisilla lajeilla ainoastaan siemenet talvehtivat ja itäminen tapahtuu keväällä. Peltotaskuruoholla on kuitenkin itämisajakohdan suhteen toisistaan eroavia yksilöitä.

Syysyksivuotiset (engl. winter annual) yksilöt itävät jo syksyllä. Taimi kasvattaa lehtiruusukkeen, joka talvehtii vihreänä. Lehdet kykenevät yhteyttämään myös talvella lauhojen jaksojen aikana.

Kevätyksivuotiset (engl. summer annual) yksilöt talvehtivat siemeninä ja itävät vasta seuraavana keväänä. Sekä syys- että kevätyksivuotiset yksilöt kukkivat, tuottavat siemeniä ja kuolevat yhden kesän aikana. Yleensä samassa populaatiossa on molempia tyyppejä. Osa siemenistä voi jäädä myös lepotilaan ja muodostaa maaperään siemenpankin. Siemenet voivat säilyä maassa lepotilassa useita vuosia ja itää vasta pitkän ajan jälkeen.

Lue lisää lämpenevien talvien vaikutuksista peltotaskuruohoon:

Saarinen T., Lundell R., Åström H. & Hänninen H. 2011. Parental overwintering history affects the responses of Thlaspi arvense to warming winters in the North. –Environmental and Experimental Botany 72: 409-414.