Mukulaleinikki

Lehdoissa ja vanhoissa puutarhoissa kasvava mukulaleinikki aloittaa kasvunsa huomaamatta: mukulaleinikin lehdet ovat jo kasvussa, kun lumi sulaa keväällä.

Mukulaleinikki on ns. kevätaspektin laji, joka kasvaa nopeasti keväällä, kukkii toukokuussa ja siemenet kypsyvät kesäkuussa. Kaikki maan yläpuoliset osat lakastuvat jo juhannukseen mennessä, jolloin mukulaleinikin lehtipuuvaltaisilla kasvupaikoilla on vain vähän valoa saatavilla kenttäkerroksessa. Mukulaleinikin varsinainen kasvukausi kestää siten vain parin kuukauden verran, ja pääosa vuodesta on (ainakin näennäisesti) lepokautta.

Lyhyen kasvukautensa aikana mukulaleinikki kerää varastosokereita paksuihin juurimukuloihin. Juurimukulat ja muut maanalaiset osat ovat lepotilassa kesän ajan. Uusien juurten ja lehtiaiheiden muodostuminen alkaa kuitenkin maan alla syksyn tai talven aikana varastosokereita hyödyntäen. Tämän ansiosta uusien lehtien kasvu voi alkaa nopeasti keväällä.Lue lisää kevätaspektin lajeista Kasvien neljä vuodenaikaa -blogissa:

http://blogs.helsinki.fi/kasvien-nelja-vuodenaikaa/2017/05/23/vikkelat-ja-viilean-sopeutuneet-kevataspektin-kasvit/

http://blogs.helsinki.fi/kasvien-nelja-vuodenaikaa/2017/06/22/alkukesan-lakastujat/