Digitalisaatio ja tekoäly muuttavat maailmaa avaten meille rajattomia mahdollisuuksia. Esimerkki tästä on konekääntäminen, jonka uusimmat sovelluksemme perustuvat aivojen toiminnan mallintamiseen. Sanoja ja merkityssysteemejä ihmisen tavoin ymmärtävän tekoälyn avulla voimme tulevaisuudessa lisätä yhteisymmärrystä yli kielirajojen. Mahdollisuuksien lisäksi digitaalinen maailma tuo mukanaan kuitenkin myös uudenlaisia haasteita. Informaatiomäärän lisääntyessä entistä tärkeämmäksi nousee kyky käsitellä ja käyttää dataa. Useimmat tekoälyyn ja dataan liittyvät pelot tai epärealistiset odotukset johtuvat puutteellisesta tiedosta.
Teknologian kehitys synnyttäämoraalisia ja juridisia kysymyksiä, joihin voi vastata vain ihminen. Kuinka robotti tekee päätöksiä? Miten tietojärjestelmien rakentamisessa otetaan huomioon eettiset näkökohdat? Tulevaisuudessa erilaiset tietojärjestelmät ovat myös yhä useammin vuorovaikutuksessa keskenään. Meidän on tärkeää ymmärtää tätä yhteistyötä ja kehittää sitä paremmaksi.
Vaikka tulevaisuuden teknologioiden tarkka ennustaminen on mahdotonta, tutkimus auttaa meitä ymmärtämään tulevaisuuden haasteita ja lisää ymmärrystä tekoälymenetelmien toimintaperiaatteista, rajoituksista ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista. Tutkimustyömme keskittyy myös yhteiskunnallisesti merkityksellisiin kysymyksiin, kuten yksityisyydensuojan parantamiseen ja syrjinnän estävän teknologian kehittämiseen.
Helsingin yliopiston datatieteen tutkimus tuottaa uusia tapoja käsitellä ja käyttää tietoa. Tekoälyn avulla jalostamme dataa ratkaisuiksi, joiden avulla ihminen voi tehdä vastuullisia päätöksiä. Me koulutamme digitaalisen maailman arkkitehteja, joilla on kyky ohjata kehitystä ja ratkaista myös tekoälyyn liittyviä eettisiä kysymyksiä.
Onnistuaksemme tavoitteissamme tarvitsemme myös sinun apuasi. Tee lahjoitus tieteelle ja koko ihmiskunnan tulevaisuudelle.