Tilastotieteen opinnot Helsingin yliopistolla käynnistyvät matematiikan perusopinnoilla, joiden rinnalla opiskellaan tilastotieteen perusopinnot ensimmäisen vuoden aikana. Aineopinnot seuraavat 2. ja 3. opiskeluvuotena, jotka koostuvat tilastotieteestä ja matematiikasta.
– Opinnoissa menestyy parhaiten, kun on kiinnostunut toimimaan erilaisten aineistojen kanssa ja haluaa ymmärtää, miten ja miksi ne syntyvät. Utelias mieli on tärkein avain eteenpäin, tilastotieteen yliopistonlehtori Petteri Piiroinen kuvaa.
Lähes kaikissa tieteenaloissa on taustalla tilastollista ajattelua ja päättelyä. Tilastollista mallinnusta tarvitaan esimerkiksi lääketieteen, osakemarkkinoiden, evoluution, yhteiskunnallisten kysymysten ja ilmastonmuutoksen tutkimisessa ja ymmärtämisessä.
Helsingin yliopiston tilastotieteen yliopistonlehtori Petteri Piiroinen korostaakin, että tilastotieteen monipuolisuus on sen vahvuus.
– Tilastotieteellä on yhteyksiä lähes kaikkiin ympäröiviin tieteenaloihin ja yhteiskuntaan – tässä pääsee leikkimään vähän kaikkien takapihoille, Piiroinen vinkkaa.
Petterin mukaan tilastotieteilijät lähes revitään käsistä työmarkkinoilla, koska tilastollisia menetelmiä hyödynnetään nykyään todella laajasti yrityksissä ja organisaatioissa. Tilastollisia menetelmiä voi käyttää esimerkiksi tutkimaan ostokäyttäytymistä, lääketieteellisiä tutkimuksissa sekä yleensä kaikessa, mihin liittyy aineistoja.
– Valmistuneet työskentelevät varsin monipuolisissa asiantuntijatehtävissä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Työnantajia ovat mm. erilaiset pelifirmat, pankit, tutkimuskeskukset, vakuutusala sekä gallup-tutkimuksia tekevät yritykset, Piiroinen sanoo.
Suurin osa matemaattisten tieteiden opiskelijoista on lukenut lukiossa pitkän matematiikan, mutta Petterillä on lohdullinen viesti myös niille, jotka kiinnostuvat matematiikasta ja sen alalajeista vasta myöhemmin.
– Avoimen väylä on hyvä ratkaisu heille, joilla ei ole taustalla pitkää matematiikkaa lukiosta. Avoimen opinnot antavat varsin hyvin pohjan jatkaa opintoja yliopistolla. Väylän suosio on kasvanut viime vuosien aikana, Piiroinen kertoo.
Suurin osa opiskelijoista viihtyy Kumpulan kampuksella päivittäin, ja kolmannen kerroksen yhteistyöskentelyalue Ratkomo on monelle tärkeä kohtaamispaikka.
– Opiskelijoita on usein paikalla aamusta jo puoli kahdeksan jälkeen. Ratkomo on ollut tärkeä paikka meidän opiskelijoille – siellä voi ratkoa yhdessä laskuja, saada vertaistukea tai ihan vain viettää aikaa, Piiroinen sanoo.