Tietojenkäsittelyteoriasta valmistuu ongelmanratkaisijoita

Tietojenkäsittelyteorian opettaja Antti Laaksonen suosittelee opintoja kaikille matematiikasta, teoreettisuudesta ja ongelmanratkaisusta kiinnostuneille.

– Opinnoissa menestyminen edellyttää halua yhdistää teoriatieto käytäntöön. Opintojen alkupäässä opettelemme etupäässä ohjelmointia. Työskentely tapahtuu suureksi osaksi tietokoneen ääressä, mutta myös esimerkiksi vuorovaikutustaidot ovat tärkeitä, Antti Laaksonen kertoo.

Opintosuunnasta valmistuu osaajia laajasti erilaisiin työtehtäviin ja -suuntiin. Ohjelmistotalot ovat yksi merkittävä työllistäjä, mutta myös julkisella puolella on tarvetta tietojenkäsittelytieteen osaajille.

– Akateeminen ura on myös vaihtoehto heille, joita kiinnostaa erityisesti teoriapuoli sekä tieteellisen aineiston tuottaminen muiden käyttöön, Laaksonen vinkkaa.

Kiinnostavat opintosisällöt, hyvät työnäkymät, vaikeiden ongelmien ratkaiseminen, konkreettisten ratkaisujen luominen. Tietojenkäsittelyteorian opinnot tarjoavat monenlaista porkkanaa suunnan valitseville.

– Näissä opinnoissa ei käy aika pitkäksi! Etuna täällä Kumpulassa on myös se, että opiskelija voi rauhassa aloittaa opinnot ja tutustua tarjontaan ennen erikoistumista. Opintoja voi valita monipuolisesti omien kiinnostuksenkohteiden mukaan, Laaksonen sanoo.

Näissä opinnoissa ei käy aika pitkäksi.

Matematiikka on universaali kieli, ja opinnot Helsingin yliopistolla sisältävät paljon kansainvälisiä ulottuvuuksia ja englanninkielistä aineistoa. Valmistuneiden tulevat työkaverit ovat todennäköisesti kotoisin useista eri maista.

- Ohjelmointityö on erittäin kansainvälistä, ja osa valmistuneista suuntaavat myös ulkomaille töihin. Maailma on valmistuneille niin sanotusti avoinna, Laaksonen sanoo.

Puhuttaessa tekoälyn vaikutuksista tietojenkäsittelyteorian tulevaisuuden näkymiin, Laaksosella on kannustava viesti opiskelijoille.

– Tekoäly on paljon pinnalla, ja emme vielä tällä hetkellä tiedä tarkalleen, miten se muokkaa tulevaisuuden ohjelmoijan työnkuvaa. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että kysyntää on tulevaisuudessakin osaajille, joilla on hyvät teoreettiset taidot alalta, Antti sanoo.