Instituutti
Helsingin yliopiston Kaupunkitutkimusinstituutti on Suomen ensimmäinen kaupunkitutkimukseen keskittynyt monitieteinen toimintayksikkö. Tavoitteenamme on kansainvälisesti korkeatasoinen kaupunkitutkimus, kaupunkitutkimuksen opetus sekä alan asiantuntijoiden ja tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistäminen.
Seuraa meitä!

Haluatko kuulla ensimmäisenä tuoreimmista uutisista ja tapahtumista kaupunkitutkimuksessa? Tapoja on useita: voit tilata uutiskirjeemme, lukea tuoreimpia uutisia What the Urban?! -blogistamme tai seurata meitä Twitterissä ja Facebookissa.

Liittymällä kaikille avoimelle sähköpostilistallemme kuulet ensimmäisenä kaupunkiaiheisista aktiviteeteista ja uutisista Helsingin yliopistolta ja lähimmiltä yhteistyökumppaneiltamme, kuten Aalto-yliopistolta ja Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungeilta. Liittyminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa poistua listalta. Ohjeen listalle liittymisestä löydät alta.

 1. Kirjoita seuraava komento viestikenttään, jätä otsikko tyhjäksi: subscribe urbaria-news [your email]
 2. Lähetä viesti osoitteeseen majordomo@helsinki.fi
 3. Seuraa automaattisessa vastausviestissä tulleita ohjeita vahvistaaksesi liittymisesi
 4. Voit myös pyytää  Urbarian koordinaattoria lisäämään sinut listalle

Pysy kärryillä uusimmista kaupunkitutkimusjulkaisuista sekä ajankohtaisimmista seminaarisarjoista ja tilaisuuksista tilaamalla neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Urban Letter -uutiskirjeemme.

Uutiskirjeen tilaajaksi liittyminen on helppoa. Täytä lomake täältä.

Tilaamalla Urban Letter -uutiskirjeen saat tietoa uusimmista kaupunkitutkimukseen liittyvistä tapahtumista, seminaareista ja julkaisuista sekä kaupunkiuutisia Helsingin yliopistolta ja lähimmiltä yhteistyökumppaneiltamme, kuten Aalto-yliopistolta sekä Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungeilta. Uutiskirjeen tilaaminen on helppo tapa päästä osalliseksi kaupunkitutkimuksen verkostoa ja luoda uusia kontakteja kaupunkitutkijoiden, opiskelijoiden, virkamiesten ja poliitikkojen kesken.

Emme lähetä roskapostia, vaan kokoamme rajoitetun määrän huolellisesti kerättyjä uutisia neljä kertaa vuodessa. Tilaus on maksuton. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa uutiskirjeen lopussa olevan linkin kautta.

Tärkein tehtävämme on vastata jo vuosikymmeniä käynnissä olleeseen kaupungistumisen myötä muodostuneisiin monimutkaisiin haasteisiin. Kaupunkitutkimuksen opetuksesta Helsingin yliopistossa vastaa Kaupunkisuunnittelun- ja tutkimuksen maisterimaisteriohjelma. Tuomme yhteen ihmisiä, osaamista ja ideoita eri tieteenaloilta. Akatemian sisäisen yhteistyön lisäksi kehitämme vuorovaikutusta muun yhteiskunnan kanssa. Erityisen läheisesti teemme yhteistyötä Aalto yliopiston ja pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa Kaupunkiakatemiayhteistyön puitteissa.

Instituuttiin kuuluu neljä Helsingin yliopiston tiedekuntaa: matemaattis-luonnontieteellinen, humanistinen, bio- ja ympäristötieteellinen sekä valtiotieteellinen tiedekunta.

Kaupunkitutkimusinstituutti on osa Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutti HELSUS:ia, joka osallistuu yhteiskunnan kestävyysmuutokseen ja edistää kestäviin ratkaisuihin siirtymistä tieteidenvälisen sekä poikkitieteellisen tutkimuksen ja koulutuksen avulla. Tutkimuksemme keskittyy erityisesti kaupunkeihin, kulutukseen ja tuotantoon sekä globaalin etelään ja arktisen alueeseen, sekä kestävyystieteen teoreettiseen ja metodologiseen kehittämiseen. HELSUS muodostaa houkuttelevan kansainvälisen ja monitieteisen tutkimusyhteisön professoreille ja tutkijoille, jotka työskentelevät kestävyyden kysymysten parissa.

Tutustu toimintaamme

Kaupunkitutkimusinstituutti:

 1. Kerää ja kehittää monitieteistä kaupunki- ja aluetutkimusta korkeakouluissa ja keskeisten sidosryhmien kanssa.
 2. Vahvistaa kaupunkiyhteistyötä erityisesti Helsingin kaupungin kanssa
 3. Suunnittelee ja kehittää tiedeviestintää ja yleisön sitouttamista sekä kannustaa ja kouluttaa tutkijoita tähän tarkoitukseen.
Kaupunkitutkimusinstituutin johto

Mari Vaattovaara on Kaupunkimaantieteen professori Helsingin yliopistossa ja Kaupunkitutkimusinstituutin johtaja. Hänen tutkimuksensa keskittyy sosiaaliseen ja alueelliseen kehitykseen kaupungeissa, segregaatioon, maahanmuuttoon, asumiseen ja asuntopolitiikkaan. Lisäksi hän on työskennellyt saavutettavuus, luovuus ja tietotyön alojen projekteissa ja pohtinut kaupunkialueiden kilpailukykyä. Tutkimuksen lisäksi Mari Vaattovaara on suosittu julkinen keskustelija.

Juri Mykkänen on Urbarian varajohtaja ja vanhempi yliopistonlehtori yleisessä valtio-opissa. Mykkänen on ollut Urbarian johtoryhmän jäsen vuodesta 2018 ja varajohtajana toukokuusta 2019. Tutkimuksellisesti Mykkänen on kaikkiruokainen, mutta erityisesti hän on kiinnostunut poliittisista instituutioista, poliittisesta kommunikaatiosta, tutkimusmenetelmistä, yhteiskuntateoriasta ja taloudesta kulttuuri-ilmiönä.

Instituutin yhteyspäällikkö

Mikko Posti toimii Kaupunkitutkimusinstituutti Urbarian yhteyspäällikkönä. Hänen työtehtäviinsä kuuluu Urbarian tutkijaverkoston koordinointi, Urbarian seminaarit, kumppanuussuhteet, kaupunkitutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden kehittäminen ja instituutin viestintä.

Voit ottaa yhteyttä Mikkoon kaikissa Urbariaa koskevissa asioissa! 

Yhteys­tiedot

Sähköposti: mikko.posti@helsinki.fi
Puhelin: +358 50 471 6334

Kaupunkitutkimusinstituutin johtoryhmä

Johtoryhmän tehtävänä on edistää instituutin alaan kuuluvaa tutkimusta ja yhteiskunnallista vuorovaikutusta Helsingin yliopistossa ja valtakunnallisesti. Johtoryhmä tukee instituutin johtajaa instituutin johtamisessa. Johtoryhmä käsittelee instituutin toiminnan, talouden ja henkilöstön suunnitelmia ja seurantaa, laadunhallintaa, toimintaraportointia, viestintää ja muita instituutin toiminnan kannalta keskeisiä asioita.

 

Johtoryhmän puheenjohtaja

vararehtori Kai Nordlund

Ma­te­maat­tis-luonnon­tieteellinen tiede­kunta

 • dekaani Sasu Tarkoma (varadekaani Samuli Siltanen)
 • varadekaani Sami Moisio (professori Tuuli Toivonen)

Val­tio­tie­teel­li­nen tiede­kunta

 • varadekaani Timo Kaartinen (varadekaani Jari Eloranta)
 • vanhempi yliopistonlehtori Juri Mykkänen (apulaisprofessori Veikko Eranti)

Bio- ja ympäristö­tieteellinen tiede­kunta

 • varadekaani Atte Korhola (professori Sirkku Juhola) 
 • professori Ian MacGregor Fors (yliopistolehtori Johan Kotze)

Hu­ma­nis­ti­nen tiede­kunta

 • varadekaani Mikko Saikku (varadekaani Minna Palander-Collin)
 • professori Laura Kolbe (yliopistolehtori Terhi Ainiala)